Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Apkrāpj lētticīgus ātro kredītu kārotājus

© f64

Uzdodoties par ātro kredītu devējiem, kāda ģimene no laukiem apkrāpusi deviņus cilvēkus visā Latvijā, no viņiem kopumā izmānot vairāk nekā 3000 eiro.

Cietušie vajadzīgo kredītu tā arī nesaņēma, taču par it kā kredīta noformēšanu apsūdzēto kontos iemaksāja ievērojamas naudas summas. Pamatā negodīgās darbības veiktas 2013. gadā, šonedēļ apsūdzētie tika tiesāti Ventspils tiesā.

Shēma bija šāda: 24 gadus vecais jaunietis no Ventspils novada Popes pagasta izveidojis epasta adreses un, uzdodoties par dažādu firmu pārstāvi, interneta portālos izplatījis sludinājumus par ātro kredītu piedāvājumiem. Tāpat abi ar 59 gadus veco māti uz saviem vārdiem atvēruši vairākus norēķinu kontus, kuros iekrita lētticīgo kredītņēmēju nauda.

Visvairāk no krāpniekiem cietusi kāda sieviete no Olaines. Turklāt viņa veiklo darboņu nagos iekritusi divreiz. Pirmajā reizē sieviete gribējusi paņemt 1000 eiro aizņēmumu un iemaksājusi pirmo iemaksu 14 eiro apjomā (tobrīd 10 latus). Tālāk sekojusi intensīva epasta sarakste, kurā krāpnieks prasījis arvien jaunus maksājumus, lai varētu piešķirt kredītu. Pārsteidz fakts, ka sieviete tik ļoti uzticējusies un patiešām pārskaitījusi visas prasītās summas – pāris mēnešu laikā viņa kopumā veikusi gandrīz 30 pārskaitījumu, katrā reizē krāpnieku kontā ieskaitot 15 līdz pat 70 eiro lielas naudas summas. Bijuši periodi, kad viņa naudu skaitījusi katru dienu. Beigās Olaines iedzīvotāja apsūdzēto kontos ieskaitījusi 1059 eiro, kas ir lielāka summa nekā gribētais 1000 eiro kredīts. Pēc tiesas sieviete Neatkarīgajai skaidroja, ka pati nesaprot, kā varējusi tā rīkoties. Viss bijis izdarīts viltīgi, un beigās viņa naudu jau skaitījusi, lai it kā atgūtu iepriekš pārskaitīto. Pats skumjākais, ka sieviete uz šiem pašiem darboņiem uzķērās otro reizi. Jaunietis atkal viņai piedāvājis ātro aizdevumu, uzdodoties jau par citas firmas pārstāvi. Šajā reizē sieviete bija gatava paņemt 711 eiro kredītu. Pēc iepriekšējā gadījuma mācība nebija gūta un viņa atkal veica sešus pārskaitījumus 213 eiro apmērā. Divas reizes, tikai par mazākām summām, piemānīta vēl viena sieviete – pirmajā reizē viņa labprātīgi krāpniekiem pārskaitīja 256 eiro, bet otrajā – 44 eiro. Vērienīgi apkrāpts arī kāds vīrietis, kurš ļaunprāšiem kopumā samaksājis 869 eiro, tā arī nesaņemot iecerēto 4000 eiro kredītu. Arī viņš atklāj, ka pēdējos maksājumus veicis, lai atgūtu izkrāpto summu. 286 un 235 eiro lielus zaudējumus cietuši divi citi cilvēki, bet pārējie apkrāpti par mazākām summām.

Jaunietis kopumā apsūdzēts par 11 noziedzīgām epizodēm, bet viņa māte – par astoņām. Apsūdzētie savu vainu tiesā pilnībā atzina un izdarīto nožēlo. Abi šobrīd ir bezdarbnieki un dzīvo pieticīgos apstākļos, tiekot kārtots trūcīgo statuss. Tiklīdz dabūšot darbu, tā visus zaudējumus cietušajiem atmaksāšot.

Prokurore tiesai prasīja apsūdzētajiem piespriest nosacītu sodu: mātei divus gadus un sešus mēnešus, bet dēlam – trīs gadus, paredzot apkrāptajiem atmaksāt nodarītos zaudējumus. Cietušajiem pret šādu soda mēru iebildumu nebija. Tiek gaidīts tiesas spriedums.