Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

MĀCĪBAS IZMAKSĀ TŪKSTOŠUS: Daļā augstskolu studiju maksa kāpj

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Daļa valsts augstskolu studiju maksu nav mainījusi, taču dažas ir to darījušas visu līmeņu programmām, motivējot šādu soli arī ar ieplānoto mācībspēku algu kāpumu, kas trīs gadu laikā sasniegs 30%. Visvairāk gan sadārdzinājušās studijas ārvalstu studentiem.

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) studiju maksa palikusi nemainīga, apliecina RTU pārstāve Gundega Preisa. Zemākā, kā tas redzams RTU mājaslapā, tā ir Inženierekonomikas un vadības fakultātē bakalaura un maģistra līmeņa studiju programmām - 1700 līdz 1900 eiro gadā. Dārgākās ir arhitektūras programmas - 4400 eiro un 4100 eiro - būvniecību studējošajiem.

Arī Latvijas Universitātes (LU) cenu lapā nekas nav mainījies, tostarp Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) pārņemtajās programmās. Tiesa, Neatkarīgā gan saņēma zvanu, kurā RPIVA filiālē studējošais apgalvoja, ka viņam LU nācies maksāt par 45 eiro vairāk nekā iepriekš, lai gan nekādu akadēmisko pārrāvumu nav bijis, arī atskaitīts viņš nav, ko LU min kā iespējamo iemeslu šādam maksas kāpumam. Katrā ziņā solījums esot turēts un RPIVA mācību maksa palielināta neesot, informē LU. Summas, kas tiek iekasētas par mācībām pamatlīmeņa programmās, joprojām esot vidēji 1900 līdz 2000 eiro gadā. Visdārgākās tās ir Ārstniecības fakultātē studējošajiem: latviešu valodā - 2820 eiro, bet angļu valodā studējošajiem - 7000 eiro, zobārstniecībā - pat 12 500 eiro. Augstākā līmeņa studijās visvairāk nāksies maksāt Tiesību zinātņu fakultātē - 1430 eiro.

Arī Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) izmaiņu šajā ziņā neesot, informē RSU pārstāvis Edijs Šauers. Dažās studiju programmās esot tikai veiktas nelielas korekcijas, izlīdzinot studiju maksu, lai tā vienas programmas ietvaros būtu vienāda visos studiju gados vai, ņemot vērā studiju materiālu sadārdzināšanos, piemēram, studiju programmā Zobu higiēnists (4200 eiro gadā). Vidējā maksa RSU aptuveni ir 1600 līdz 1700 eiro par studiju gadu. Ņemot vērā RSU ieguldījumus tehnoloģiskajā attīstībā konkrētajās programmās un to pašizmaksu pēdējo piecu gadu laikā, studiju maksa ir celta ārvalstu studiju programmā Medicīna par 22%. Šobrīd tā atbilstot vadošajām Ziemeļeiropas un Austrumeiropas reģiona augstskolu studiju maksām par medicīnas studijām.

Daugavpils universitātē triju gadu laikā «viss palicis nemainīgs», informē DU mārketinga direktors Jānis Kudiņš. Summas dažādu līmeņu studējošajiem ir no 1100 līdz 1700 eiro gadā, bet ārzemniekiem - no 2400 līdz 3400 eiro gadā. Patlaban «maksas studentu» DU ir aptuveni 20%, un celt vēl naudas latiņu nozīmētu apcirpt jau tā plāno maksātāju kārtiņu.

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija (RTA) cenas cēlusi gan pērn, gan šogad, teic RTA finanšu analītiķe Olga Trančenoka. Tas pamatojams ar to, ka līdz šim šajā augstskolā studiju maksa bijusi viszemākā Latvijā. Tāpat esot jāņem vērā studiju bāzes izmaksu kāpums, kā arī mācībspēku algu palielinājums, kuru triju gadu laikā paredzēts paaugstināt kopumā par 30%. Visdārgākās RTA ir pilna laika doktorantūras studijas - 2950 eiro (pedagoģijā - 2250 eiro), maģistriem 1490 eiro, bakalauriem - 1450 līdz 1650 eiro gadā. Nepilna laika studijām šīs summas ir mazākas - 1090 līdz 1200 eiro. Ārvalstniekiem gan jāmaksā vairāk - no 2900 eiro bakalauriem līdz 3200 eiro - doktoriem. Ir arī kopīgas programmas ar citu valstu augstskolām, piemēram, Lietuvu, - tās ir 1050 eiro gadā.

Ekrānšāviņš no avīzes

Liepājas universitātē studiju maksas ir palielinājušās, bet tās attiecas tikai uz pirmkursniekiem, jo augstskolā jau uzņemtajiem ir līgums, kas paredz nemainīgu maksu uz visu studiju laiku. Arī Liepājas universitātē šo kāpumu skaidro galvenokārt ar uzturēšanas izmaksu pieaugumu un to, ka līdz 2019. gadam pakāpeniski stāsies spēkā noteikumi par atalgojuma palielināšanu pedagoģiskajiem darbiniekiem.