Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Murjāņos beidzot gatava jaunā sporta halle

VAJADZĪGS FINANSĒJUMS. Sporta zāle ir daudzfunkcionāla, tajā trenējas arī vieglatlētikas nodaļa, un arī tās iekārtošanai vēl nepieciešami līdzekļi © Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Murjāņu Sporta ģimnāzijas halles renovācija, kas tika sākta 2015. gada jūlijā, beidzot ir pabeigta. No sākotnējās teju astoņu miljonu ieceres gan tika īstenota krietni pieticīgāka – par summu 2,5 miljoni eiro (kopā ar skolas fasādes atjaunošanu – vairāk nekā 3 miljoni). Taču ar to nepietika, lai aprīkotu trenažieru zāli un arī citus zāles sektorus. Tam vajadzēs vēl aptuveni 176 000 eiro

Renovētajā hallē nu trenēties varēs piecu sporta veidu pārstāvji (šobrīd šeit mācās un sporto 132 audzēkņi). Zāles vidū ir handbola laukums, ap to izveidots 150 metru skrejceļš. Treniņu sektori paredzēti lodes grūdējiem un diska metējiem, arī šķēpa metējiem, kārtslēcējiem un tāllēcējiem. Ēkas otrajā stāvā ir trenažieru zāle, kur varēs trenēties arī kamaniņu braucēji, riteņbraucēji un volejbolisti.

Ģimnāzijas direktore Ingrīda Amantova dienu pirms svinīgās atklāšanas Neatkarīgajai atzina, ka būvniecība negājusi viegli, tāpēc neizdevās to pabeigt pērn 15. decembrī, kā bija paredzēts.

Lai kā knapinājušies, piemēram, burtus hallē neesot iegādājušies par 4000 eiro, kā iecerēts, bet krietni lētāk, tik un tā pietrūcis 398 000 eiro, kurus Izglītības un zinātnes ministrijai izdevies sakasīt vien decembrī. Šāds naudas iztrūkums izveidojās, jo, izrādās, projektējot nebija novērtēts ēkas patiesais stāvoklis. Nācās arī nomainīt visu jumtu, lai gan sākotnēji to bija plānots izdarīt daļēji, jāatrisina bija arī pazemes ūdeņu problēma. Arī Saeimas atbildīgās komisijas deputāti pirms tam pauda satraukumu par nekvalitatīvo projektu un to, ka celtnieki padarīti teju par ķīlniekiem, bet skolas direktore «sitoties kā circenis pa pelniem».

Lai gan nu skolas direktore tagad var atviegloti uzelpot, naudas problēmas joprojām ir un paliek. «Patlaban vēl vajadzīgi 152 000 eiro trenažieru zāles iekārtojumam, bet 24 000 eiro - dažādu sektoru aprīkošanai, piemēram, lodes grūšanai, diska mešanai, handbolam,» skaidroja I. Amantova. Viņa norādīja, ka tāmes un pieprasījumi jau ir iesniegti. Bet kur tad vēl pati skola! Lai gan fasāde nu ir skaisti sakopta, tomēr iekšpusē vēl daudz kas darāms, lai tā atbilstu modernas skolas nosaukumam. Nu kaut vai tas, ka ir ķīmijas kabinets, bet nav laboratorijas! Joprojām aktuāla ir jauna, daudzfunkcionāla zāle, kur rīkot starptautiskas volejbola sacensības un izlaidumus, jo pašlaik tie notiekot Lojas kultūras namā. «Jāiet līdzi laikam, lai talantīgākā Latvijas jauniešu daļa, kuri te gan sporto, gan mācās, iegūtu kvalitatīvu izglītību,» uzsvēra skolas direktore, piebilstot, ka normatīvie akti prasa vienu, bet finansējums tam bieži vien līdzi neiet. Par sākotnējo ieceri - ieguldīt rekonstrukcijā septiņus miljonus eiro, uzceļot grandiozu multifunkcionālo halli, I. Amantova teica, ka tā bijusi vēlme visu saimniecību sakārtot uzreiz, nevis pa daļām. Iespējams, ka nevajagot tik daudz uzreiz, bet pakāpeniski. Būtu labi, ja ik gadu ģimnāzijai tiktu piešķirti papildu 300 000 līdz pusmiljons eiro, jo jāņem vērā, ka Murjāņi ir tikai viena no iestādēm, bet tās pakļautībā ir vēl trīs, akcentēja skolas direktore. Turklāt jāatceras, ka liela daļa līdzekļu aiziet ne tikai izglītības procesa nodrošināšanai, bet nometnēm, komandējumiem.