Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vasarā 3500 skolēniem būs iespēja strādāt algotu darbu

Šobrīd vēlmi jaunos cilvēkus ievest profesiju pasaulē izteikuši ap 220 darba devēji, piedāvājot vairāk kā 2500 darba vietas. Piemēram, skolēnam būs iespēja strādāt par gidu, datu ievades operatoru, sezonas strādnieku, konditora palīgu, pārdevēja palīgu, reportieri, viesmīli, pavāra palīgu, sekretāru un ne tikai © F64

Šopiektdien sāksies skolēnu reģistrēšanās vasaras nodarbinātības pasākumam, kas paredz, ka vienu mēnesi 15 līdz 20 gadu veciem jauniešiem būs iespēja iepazīt darba tirgus virtuvi, par darbu saņemot arī atalgojumu. Plānots, ka pasākumā, kas norit Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) paspārnē, praktisko rūdījumu šovasar gūs ap 3500 skolēnu.

Finansējums sarucis

Šis ir otrais gads, kad pēc lielākas pauzes NVA atkal organizē skolēnu nodarbinātības pasākumu. Pērn šajā aktivitātē iesaistījās vairāk nekā 4200 interesentu, šogad aģentūrai šim mērķim piešķirts mazāks finansējums – 832 356 eiro, līdz ar to saruks arī programmā iesaistīto skolēnu skaits – iecerēts, ka ar darbu tiks nodrošināti aptuveni 3500 jauniešu, kas iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

Skolēnu reģistrēšanās notiks elektroniski NVA mājaslapā (www.nva.gov.lv). Pieteikšanās sāksies maija sākumā – 8. maijā. Pieteikuma aizpildīšana ir pavisam vienkārša – tajā jānorāda skolēna vārds, uzvārds, skola, kurā mācās, vēlamās profesijas. «Izvērtējot pagājušā gada pieredzi, secinājām, ka dažreiz skolēns neatbildīgi piesakās pasākumam, par to neinformējot vecākus, un brīdī, kad jāslēdz līgums par darba uzsākšanu, nemaz nav pieejams vai arī skolēns ir pieteicis kādu citu. Tas rada virkni pārpratumu, tāpēc šogad pieteikumā būs jānorāda arī vecāka vai aizbildņa telefona numurs,» skaidro NVA Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Solveiga Kabaka.

Pieteikties laikus

Tā kā interesentu, no pieredzes spriežot, bijis vairāk nekā piedāvāto vakanču, ar pieteikuma iesniegšanu nevajadzētu vilcināties, jo darbu piedāvās rindas kārtībā – jo laicīgāk tik saņemts pieteikums, jo lielāka iespēja darbu dabūt.

Savukārt darba devēju pieteikšanās dalībai skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā, kas tiks īstenots no 1. jūnija līdz 31. augustam, jau ir sākusies. Šobrīd vēlmi jaunos cilvēkus ievest profesiju pasaulē izteikuši ap 220 darba devēji, piedāvājot vairāk kā 2500 darba vietas. Piemēram, skolēnam būs iespēja strādāt par gidu, datu ievades operatoru, sezonas strādnieku, konditora palīgu, pārdevēja palīgu, reportieri, viesmīli un ne tikai. Arī citi darbadevēji tiek mudināti iesaistīties, par to no NVA saņemot arī finansiālu atbalstu. Proti, par viena skolēna nodarbināšanu darba devējs no NVA saņems 180 eiro (pusi no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas), savukārt otru pusi algas skolēnam maksās darba devējs pats. Protams, darba devējs skolēnam var maksāt arī vairāk nekā minimālo darba algu. Tāpat NVA nodrošinās dotāciju ikmēneša darba algai skolēna darba vadītājam – par vienu skolēnu tiks maksāti 36 eiro pirms nodokļu nomaksas. NVA arī apdrošinās skolēnus pret iespējamiem nelaimes gadījumiem darba vietā.

Lai pieteiktos, darba devējam ir jāaizpilda NVA mājaslapā ievietotā pieteikuma veidlapa un tā jāiesniedz NVA filiālē, kuras darbības teritorijā plānots izveidot darba vietu skolēnam.

Palīgi atvaļinājumu laikā

«Iesaistoties aktivitātē, darba devēji sniedz būtisku ieguldījumu jauno cilvēku ieiešanai darba tirgū, ļaujot viņiem laikus iepazīst darba vidi, izprast darba attiecību nianses, izzināt profesijas, kas var kalpot par dzinuli laikus sākt domāt par savu karjeras izvēli pēc skolas beigšanas,» norāda S. Kabaka. Turklāt savs labums arī pašiem darba devējiem – vasara ir karstākais atvaļinājumu laiks, kad palīdzīgas rokas ir tieši laikā, aizstājot tos darbiniekus, kas dodas atpūtā.

Jauniešiem ir vērts par darbu vasarā painteresēties arī vietējā pašvaldībā, jo daļa īsteno savu atbalsta programmu skolēniem. Turklāt Valsts ieņēmumu dienests ziņo, ka vecākam, kura bērns (līdz 19 gadu vecumam) strādā vasaras brīvlaikā, nav algas nodokļa grāmatiņā jāsvītro ieraksts par bērnu kā apgādājamo un atrašanās vecāka apgādībā netiek pārtraukta.