Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pārstājiet klanīties!

© F64

«Bērni nedzimst kā nepilsoņi. Viņi dzimst kā bērni. Nepilsoņu likteni izvēlas viņu vecāki,» uz Valsts prezidenta iniciatīvu automātiski piešķirt visiem nepilsoņu bērniem LR pilsonību atbildēja Saeimas deputāts Ritvars Jansons (NA).

Pirms Jāņiem prezidents Vējonis tradicionāli uzrunāja Saeimu, citastarp izsakot šo bīstamo priekšlikumu, kas tā realizācijas gadījumā paplašinātu krievvalodīgo pilsoņu loku. Prezidents solījās šo savu iniciatīvu aktualizēt jau rudenī. Nav skaidri zināms, kurš viņu pārliecināja par šā priekšlikuma derīgumu, taču kājas, šķiet, aug no Valsts prezidenta kancelejas. Tur savulaik, līdz 2016. gada beigām, darbojās sabiedrības saliedētības politikas ekspertu grupa, no kuras arī nāca ieteikums jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem automātiski piešķirt pilsonību. Protams, var būt arī citi ietekmes avoti - viens otrs prezidenta padomnieks vai «integrācijas» politikas bīdītāji Saeimā.

Tikmēr jāpiekrīt Jansonam: bērns piedzimst kā bērns, nevis kā nepilsonis, jo LR pilsonību, pamatojoties uz vismaz viena vecāka gribu, var reģistrēt dzimtsarakstu nodaļā vienlaikus ar bērna dzimšanas faktu. Nekādu problēmu! Ja vecāki (nepilsoņi) nevēlas bērnu iekļaut LR pilsoņu lokā, viņi to nedara - droši vien dažādu iemeslu dēļ. Iespējams, tā ir permanenta «mīla» pret Latviju - kāpēc gan viņi paši nav kļuvuši par pilsoņiem, kaut arī tas iespējams jau vairāk nekā 20 gadu? Tomēr prezidents un dažādas «saliedētības komisijas» par varītēm vēlas mest pakaļ vai dāvināt pilsonību tiem, kas to nevēlas. Izskatās lēti un necienīgi. Un kaut kā divdomīgi izskan lielvīru prātojumi par to, ka «ikviens bērns Latvijā ir vērtība». Protams, ka ir! Tikai - nevajag šos jaundzimušos bērnus izmantot savās politiskajās interesēs: tā vien izskatās, ka šī «pilsonības lieta» ir pakārtota tam, lai pielabinātos austrumu virzienā...

Patlaban Latvijā no nepilniem diviem miljoniem iedzīvotāju aptuveni 230 000 ir nepilsoņi. Tie ir cilvēki, kas pirms 1991. gada bija PSRS pilsoņi. Pagājušā gadsimta 90. gadu vidū, sākoties naturalizācijas procesam, bija 750 000 nepilsoņu. Tie bija 29% no visiem iedzīvotājiem. Šobrīd tie ir aptuveni 12%. Kaut arī lēni, tomēr naturalizācija notiek. Un ātrāk arī nevajag, jo nav pārliecības, ka vienmēr pilsonība tiek iegūta godīgi. Ir pietiekami daudz gadījumu, kad «pilsonis» nemāk ne vārda pateikt latviski, par vēsturi un cieņu pret Latviju nemaz nerunājot. Nez, kādā veidā šie ļautiņi ir ieguvuši pilsonību? Ir tikai viens skaidrojums: viņi to ir nozaguši.

Vai tādus «pilsoņus» mēs vēlamies vairot? Diezin vai. Lojāli savas valsts pilsoņi rodas pasākumu kopuma rezultātā, un šajā kopumā ietilpst arī audzināšana ģimenē un skolā. Savukārt Latvijai nelojālu pilsoņu skaita nekontrolēta palielināšana ir drauds valsts drošībai. Kamēr nebūs atrisināta virkne problēmu, tikmēr nekāda automātiska pilsonības piešķiršana nedrīkst notikt: vispirms ir jārealizē visu skolu pāreja uz valsts valodu, jāreorganizē segregētā izglītības sistēma, Pilsonības likumā jāparedz iespēja atņemt pilsonību tiem, kas ir nelojāli Latvijas valstij. Vienota izglītības sistēma un audzināšana skolās ir sevišķi svarīgs punkts: «pateicoties» segregācijai, joprojām varam vērot, kā 9. maijā uz Pārdaugavas «uzvaras pieminekli», aptinušies ar kolorādo bantēm, slāj pedagogi ar veselām klasēm. Tāda, raugi, audzināšana un «automātiskā pilsonība»... Lai visas šīs izmaiņas būtu jūtamas, valstiskā un prezidentālā līmenī jāpārstāj ar iztapību klanīties svešām interesēm un visādiem cilvēktiesību eirokomisāriem, kas atbrauc uz Latviju, lai norādītu, ko mums būs darīt ar nepilsoņu bērniem.

Un vēl. Savāda šajā situācijā ir dažu labu vēlme ieviest «automātisko pilsonību», neatverot Pilsonības likumu. Tas nav iespējams. Taču, ja tas tiešām tiks atvērts, sāksies jezga, vēl trakāka par «Rīdzenes sarunām», kuru sausais atlikums ir - «visi ienīst visus». Atvērtais Pilsonības likums kā sūklis ievilks šeit Krievijas intereses, kuras jau tagad nav mikroskopiskas. Aktivizēsies Krievijas ietekmes aģenti, būs spiediens uz Saeimu, lai tā maina likuma normas, proti, lai automātiski piešķir pilsonību visiem, ne tikai jaundzimušajiem bērniem. Piedodiet, bet ir absurdi kaut ko tādu atbalstīt.



Saistītās ziņas