Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Kabanovu trešo reizi kārs pie lielā zvana

© F64 Photo Agency

Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs par savu uzvedību jau trešo reizi tiks publiski kaunināts no parlamenta tribīnes. Šoreiz politiķi kārs pie lielā zvana par Dziesmu svētkus zaimojoša viedokļa publicēšanu laikrakstā Vesti segodnja.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vakar nolēma Saskaņas centra (SC) deputātam Nikolajam Kabanovam piespriest visbargāko iespējamo sodu par Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku noniecināšanu. Sods paredz izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu, paziņot par to Saeimas sēdē, kā arī publicēt lēmumu laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Komisijas deputātu vairākums lēma, ka, noniecinot latviešu tautai tik būtiskos svētkus, N. Kabanovs ir pārkāpis Saeimas deputātu Ētikas kodeksa 7. punktu, kas paredz, ka «deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju».

Deputāts Kārlis Seržants (ZZS) izteica nožēlu, ka Kabanovam piespriestais sods ir tik maigs un ir «jāveido mehānisms, lai jūs ar kājas spērienu pa pakaļu var dabūt ārā» no Saeimas. Viņam piekrita deputāte Janīna KursītePakule (Vienotība), kura norādīja, ka rudenī jāatgriežas pie Seržanta diskusijas saistībā ar jautājumu par deputāta mandāta zaudēšanu konkrētu pārkāpumu gadījumos, ziņo LETA.

Kā zināms, Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars bija vērsies parlamentā ar iesniegumu, aicinot izvērtēt N. Kabanova ētikas pārkāpumu, savā rakstā publiskojot cieņu aizskarošu attieksmi pret Dziesmu un deju svētkiem un to dalībniekiem.

«Deputāta izteikumi par Dziesmu un deju svētkiem aizskar visas sabiedrības, it īpaši latviešu tautas, godu un cieņu, un tie nav savietojami ar deputāta profesionālās ētikas principiem,» iesniegumā uzsvēra R. Dzintars. Par etniskā naida kurināšanu nacionāļi ir vērsušies ar iesniegumu arī pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera.

Jāpiebilst, ka divu gadu laikā šī būs jau trešā reize, kad N. Kabanovu kauninās no parlamenta tribīnes. Līdzīgu sodu politiķis izpelnījās arī pēc tam, kad, pārkāpjot deputāta svinīgo zvērestu, viņš parakstījās par grozījumiem Satversmē, kas paredzēja krievu valodai piešķirt otras valsts valodas statusu. Savukārt otrreiz N. Kabanovs tika sodīts par iespējamo atrašanos alkohola reibumā darba laikā.

Pats vaininieks savā uzvedībā problēmas nesaredz un sarunā ar Neatkarīgo vairākkārt ir atzinis, ka nacionāļi pret viņu rīkojot raganu medības. Tikmēr politiskajās aizkulisēs N. Kabanova precedents ir kļuvis par ieganstu, lai sāktu runāt par nepieciešamajām likumdošanas izmaiņām, kas ārkārtas gadījumos ļautu atņemt politiķim Saeimas deputāta mandātu.