Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Carnikavā notiek atkritumu karš

Mainoties atkritumu apsaimniekošanas kompānijai, Carnikavas novada mitekļi apaug ar neskaidrībām un daļa – arī mēsliem. Aizejošais uzņēmums Eco Baltia Vide izplatījis aicinājumu iedzīvotājiem vairs nelietot atkritumu konteinerus, jo tie tuvāko dienu laikā tiks vesti projām tukši. Savukārt jaunais pakalpojuma sniedzējs Vides pakalpojumu grupa savus konteinerus uzstāda tikai pēc līgumu pārslēgšanas, ko šādā tempā ne visiem izdodas izdarīt.

Juceklis radies, jo jaunatnākusī kompānija nezin kādēļ rēķinājusies, ka varēs pārņemt no zaudējušā konkurenta gan konteinerus, gan visu komercinformāciju – klientu sarakstus un grafikus ieskaitot. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Ieva Jansone gan sola, ka viss būšot kārtībā un nelegāli atkritumu kalni novadā neveidosies. «Pie daudzdzīvokļu mājām liekamie konteineri jau ir ceļā uz Carnikavu,» tā ceturtdien apgalvoja uzņēmuma vadītāja. Savukārt privātmājas maršrutā tiek iekļautas uzreiz pēc līgumu pārslēgšanas: «Cilvēkiem neērtības nevajadzētu just.»

Tikmēr novada domes pārstāvja Imanta Pastora zīmētā situācija šķiet mazāk optimistiska. Atkritumu firmu kašķa dēļ var iznākt, ka iedzīvotājiem nākas krāt atkritumu maisus. Neērtības gan būšot īslaicīgas, jo firma tādējādi riskētu ar līgumu, saskaņā ar kuru iedzīvotājiem par katru atkritumu kubikmetru jāsamaksā Ls 3,68+PVN (kopā Ls 4,45).

Zīmīgi, ka izbrāķētais uzņēmums Eco Baltia Vide konkursā piedāvāja zemāku cenu (Ls 3,37+PVN), tomēr tika atzīts par zaudētāju. Iepirkumu uzraudzības birojs pašvaldības lēmumam devis akceptu, jo šis piedāvājums neatbilda tehniskajiem noteikumiem.

Sarunas par konteineru pārdošanu konkurentam beigušās nesekmīgi, tāpat kā par datubāzes nodošanu. Eco Baltia Vide padomes priekšsēdētājs Māris Simanovičs teic, ka pašvaldības nekorektais spiediens vienošanos padara neiespējamu. Nedēļas laikā konteineri tiks savākti, bet gadījumā, ja tajos kaut kas, neraugoties uz aicinājumu tā nedarīt, būs iemests, iedzīvotājiem piestādīs rēķinus. Neoficiāli tiek minēts, ka Vides pakalpojumu grupa pašvaldības simpātijas izpelnās, jo tajā kādreiz strādājis aģentūras Carnikavas Komunālserviss direktors Ivars Elksnis.

Labā ziņa ir tā, ka Carnikavas iedzīvotājiem kopš vakardienas par atkritumu izvešanu jāmaksā Ls 1,25 mazāk nekā līdz šim. Bet tas, protams, ar nosacījumu, ja atkritumu izvešanas pakalpojums viņiem būs pieejams.