Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Nacionālās apvienības politiķis Imantas hakeri nosauc par "noziedzīgu urlēnu"

© No personīgā arhīva

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK valdes locekļa Jāņa Iesalnieka sociālajā tīklā "twitter.com" rakstītais, netieši nodēvējot Denisu Čalovski par "noziedzīgu urlēnu" un norādot, ka tikšana vaļā "no tādiem" atbilst nacionālās apvienības nostādnēm, raisījis diskusijas.

Šie izteikumi sekoja pēc tam, kad žurnālists Bens Latkovskis tviterī pauda, ka, ja nacionālā apvienība panāks Latvijas pilsoņa Čalovska izdošanu ASV, tad tas būs nenomazgājams kauna traips uz nacionālās apvienības mundiera.

Uz to Iesalnieks atbildēja: "Kam mums tāds noziedzies urlēns vajadzīgs? Tikšana vaļā no tādiem pilnībā atbilst NA [nacionālās apvienības] nostādnēm." Viņš arī vaicā, kāpēc lai ASV tiesa būtu netaisnīgāka par Latvijas tiesu un norāda uz bezjēdzīgu antiamerikānismu.

Pārējie sociālā tīkla lietotāji uz to reaģējuši dažādi. Polittehnologs Jurģis Liepnieks tviterī raksta "Es beidzot sapratu. Nacionālā apvienība - tie ir latviešu urlas". Savukārt citi lietotāji norāda, ka Iesalnieka izteikumiem ir viegls ekstrēmisma aroms, un vēlas uzzināt, vai šāda pati attieksme būtu, ja runa būtu par latvieti, kā arī ironizē, ka šie izteikumi ir ģeniāls pamatojums politiskās apvienības nostājai.

"Tvitera" lietotāja "Anete Ugaine" vēlas uzzināt, vai nacionālā apvienība reaģēs uz valdes locekļa pausto. Viņa Iesalnieku pielīdzina apvienības "Saskaņas centrs" deputātam Nikolajam Kabanovam saistībā ar politiķa neiecietību un radikālismu.

Kā ziņots, ASV federālie prokurori 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku "Miami", un diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem cēluši apsūdzības par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

ASV lūgusi Latviju izdot Čalovski tiesāšanai štatos. 31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu Čalovska izdošanu. Galīgais lēmums šajā jautājumā tuvākajā laikā būs jāpieņem valdībai. Ja Latvija Čalovski izdos, ASV viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods.

Tikmēr pats Čalovskis neatzīst, ka būtu apzināti radījis vai uzlabojis kādu programmatūru izmantošanai ļaunprātīgiem mērķiem, saņemot par to samaksu. "Turklāt ne Čalovskim, ne kādam no viņa advokātiem nekad nav uzrādīti jebkādi pierādījumi, kas apstiprinātu ASV viedokli par Čalovska saistību ar kibernoziegumu izdarīšanu," aģentūrai LETA pagājušajā nedēļā sacīja viens no Čalovska advokātiem Saulvedis Vārpiņš.

Savukārt vakar, 30.jūlijā, valdība tomēr lēma jautājumu par Čalovska izdošanu ASV neskatīt.

Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis žurnālistus informēja, ka TM joprojām ir pārliecināta - Čalovskis ir izdodams ASV.

Savukārt Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs norādīja, ka jautājums par Čalovska izdošanu ir ļoti rūpīgi jāizvērtē un ministrija joprojām neatbalsta viņa izdošanu. Vaicāts, vai tas neietekmēs attiecības ar ASV, viņš prognozēja, ka attiecībām nevajadzētu pasliktināties.