Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ventā ielēkušo sievieti raksturo kā mīlošu māti

© Edgars Kulmanis

Cilvēki, kuri pazina Ventā ar bērniem ielēkušo sievieti, viņu raksturo kā mīlošu māti, kas pret savām atvasītēm izturējās ar rūpēm un lielu mīlestību.

Kāda darbiniece no bērnudārza, kurā aptuveni pusgadu vests trīs gadus vecais puisītis, stāsta, ka bērni bijuši apkopti, labi saģērbti un aprūpēti. Kad mamma vedusi dēlu uz bērnudārzu vai gājusi viņam pakaļ, vienmēr līdzi bijis arī mazais divus gadus vecais brālītis. «Viņa pret saviem bērniem izturējās ar lielu mīlestību un maigumu,» savos novērojumos dalās bērnudārza pārstāve, kura savu vārdu atklāt nevēlējās. Viņa apliecina, ka viss bērnudārza kolektīvs ir lielā šokā par notikušo un ļoti to pārdzīvo.

Arī sievietes paziņas izsakās līdzīgi. Viņi uzsver, ka 26 gadus vecā mamma savus bērnus esot ļoti mīlējusi un viss notikušais liek domāt, ka viņa savus lolojumus nevienam svešiniekam nav gribējusi atstāt, tāpēc nolēmusi viņus ņemt sev līdzi kapā.

Jau rakstījām, ka neilgi pirms traģēdijas sieviete tika atlaista no darba kādā lielveikalā. Ar mums sazinājās veikala vadītāja Ilva Irbe, kura vēlējās precizēt par jaunās sievietes atlaišanas apstākļiem. Viņa uzsver, ka sievietei tika piedāvāts cits darbiņš tajā pašā veikalā, jo kasieres pienākumi viņai īsti nepadevās. «Devu viņai iespēju strādāt vietā, kur nav saskarsmes ar pircējiem. Teicu, lai nesteidzas ar lēmumu, aiziet mājās un apdomā. Tomēr viņa atteicās, nespēju pierunāt,» atminas I. Irbe, piebilstot, ka jaunā sieviete no viņiem aizgājusi uz pozitīvas nots, pēc abpusējas vienošanās. Esot teikusi, ka ies uz bezdarbniekiem, mācīsies kursos. Meitene bijusi noslēgta, dzīvoja savā pasaulītē un ar savu sāpi nedalījās.

Pēc šokējošā gadījuma Ventspilī ārkārtas pārbaudē ieradās Labklājības ministrijas pārstāvji, lai novērtētu Sociālā dienesta darbu. Kā atzīst Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu kvalitātes kontroles departamenta direktore Inese Kukore, attiecībā uz šo sievieti ticis veikts atbilstošs sociālais darbs, sniegta materiālā palīdzība, un kopumā Sociālais dienests darījis visu iespējamo, lai sniegtu operatīvu palīdzību krīzes situācijā. Tomēr situācijas rūpīgākai izvērtēšanai vēl nepieciešams precīzāk pārbaudīt visu dokumentāciju. Plānots, ka pārbaudes rezultāti būs zināmi aptuveni pēc divām nedēļām.

Divu bērnu slepkavībā apsūdzētā sieviete šobrīd atrodas apcietinājumā. Valsts policijas pārstāve Signe Šteinberga neatklāj, kuras pilsētas ieslodzījuma vietā viņa atrodas. «Nekādu plašāku komentāru izmeklēšanas interesēs no mūsu puses vairs nebūs,» sacīja S. Šteinberga.

Dienā pēc traģiskās nakts sieviete no Ventspils slimnīcas tika aizvesta uz specializēto klīniku Liepājā. Piejūras slimnīcas Psihiatriskās klīnikas vadītājs Imants Strolis atklāj, ka jau dažas stundas pēc sievietes atvešanas viņai pakaļ ieradās policija, lai apcietinātu. Tāds esot bijis tiesas lēmums, un mediķu viedokli neviens īpaši neprasīja. Slimnīca šo tiesas lēmumu apstrīdēt negrasās, un tam arī neesot pamata. Dažu stundu laikā ārsti centušies noskaidrot, kas sievietei kaiš, taču rezumējumu par pacientes garīgo veselību I. Strolis neizpauž. Viņš piebilst, ka arī ieslodzījumu vietā paciente varēs saņemt medicīnisko palīdzību.

S. Šteinberga informē, ka Valsts policija sievietei nozīmējusi tiesu psihiatrisko ekspertīzi. Pagaidām vēl nav zināms, kad būs rezultāti. Bargākais sods par divu cilvēku noslepkavošanu ir mūža ieslodzījums, taču situācija var mainīties atkarībā no psihiatriskās ekspertīzes rezultātiem.