Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

23% Rīgas skolēnu nezina, kur aug kartupeļi; apkopotas stulbākās bērnu atbildes

Kā liecina SIA „Maxima Latvija” sadarbībā ar biedrību „Latvijas Mazpulki” veiktā skolēnu aptauja, vidēji 30% uzrunāto Rīgas skolēnu zināšanas par mājlopiem un dārzeņu audzēšanu ir visai virspusējas, bet, kas interesanti, pašu saimniekošanu lauku sētā bērni pārzina visai labi.

Lai noskaidrotu, cik daudz par dzīvi ārpus pilsētas - Latvijas laukos - zina Rīgas skolēni, SIA „Maxima Latvija” sadarbībā ar biedrību „Latvijas Mazpulki” maija nogalē aptaujāja kopumā 209 5. klašu skolēnus no piecām Rīgas skolām.

Aptaujā noskaidrots – 23% aptaujāto Rīgas skolēnu nezina, ka kartupeļi aug zem zemes. Daļa no viņiem domā, ka kartupeļi aug virs zemes bumbuļos vai krūmos, citi uzskata kartupeli par vīteņaugu. Katrs piektais (20%) aptaujātais ir pārliecināts, ka kartupeļi aug pa vienam zem katra auga.

Aptaujas rezultāti atklāj 12% respondentu pārliecību, ka burkāns nav sakņaugs. 10% aptaujāto pie sakņaugiem nepieskaita arī bietes, savukārt 15% uzrunāto mazo rīdzinieku nav informēti, ka ķiploki aug zem zemes.

Taujāti par to, kādi dārzeņi un augļi tiek novākti Latvijā, katrs ceturtais (25%) aptaujas dalībnieks norādījis uz hurmu, 15% domā, ka pie mums tiek audzēti citroni, teju 6% atzīmējuši avokado. Neskatoties uz to, jānorāda, ka 52% respondentu atbildējuši pareizi, izvēloties kolrābi. Latvijā daļa iedzīvotāju nezina, ka ķirbis ir lielākā dārza oga. Arī no visiem aptaujātajiem skolēniem par to nav dzirdējuši 6%, savukārt tomātu par ogu neuzskata 17% respondentu.

Neskatoties uz to, ka pārsvarā pilsētnieki lieto veikalos nopērkamo pienu, aptaujas rezultāti apliecina, ka skolas bērniem ir izpratne par piena dabisko izcelsmi. Lielākā daļa (74%) aptaujāto Rīgas 5.klašu skolēnu zina, ka cūkas netiek izmantotas piena iegūšanai. 13% gan nav informēti, ka piens tomēr tiek iegūts arī no ķēves, bet 9% nezina, ka pienu var dot aita. Iztaujājot skolēnus par mājlopu mazuļiem, atklājies, ka 22% par tādiem neuzskata kumeļus, 21% - jērus, bet 6% nezina, ka kazlēns ir mājlopa atvase. Savukārt par kazas „vīru” 9% aptaujāto uzskata aunu, bet 5% domā, ka tas varētu būt Kaža.