Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Privātie bērnudārzi izmanto vecāku izmisumu

Šogad Rīgas domes (RD) piešķirtais līdzfinansējums 93 latu apmērā ļauj uzelpot tiem vecākiem, kuriem nav iespēju bērnus iekārtot pašvaldības bērnudārzos. Meklējot dārziņu vai nu tuvāk dzīvesvietai, vai darbam, vecākiem gadījies piedzīvot arī negodprātīgus piedāvājumus.

Kad esi bezizejā, parakstīsi ne tādu līgumu vien, tagad konstatē kāda māmiņa.

Sākot ar šo gadu, vecāki, kuru mazuļi apmeklē privātos bērnudārzus, var saņemt Rīgas pašvaldības līdzfinansējumu 93 latus mēnesī (kādreizējo 30 latu vietā), kā arī saglabāt vietu rindā uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi. Privāto bērnudārzu pakalpojumus izmanto apmēram 3400 bērnu, bet tieši tagad, janvārī, rindā tiek veiktas izmaiņas, informē pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamentā (IKSD). Departaments pašlaik ir noslēdzis līgumus ar 71 privāto pirmsskolas iestādi.

Viss par velti!

Neatkarīgā uzklausīja vairāku vecāku piedzīvojumus. Piemēram, vecākiem tiek prasīts parakstīt papildlīgumu, kas kopējo maksājumu par dārziņa apmeklēšanu palielina par pārdesmit latiem. Citur prasa maksāt daļu naudas ar pārskaitījumu iestādes kontā (arī līgumā tas skaisti ierakstīts), bet mazdrusciņ tomēr vajagot skaidrā naudā uz rokas vadītājai. Kāda māmiņa aicināta iesaistīties shēmošanā, lai dārziņš saņemtu domes līdzfinansējumu. Viņa sacīja, ka piedāvājums bijis apmēram šāds: lai mazuli atvedot uz dažām nodarbībām nedēļā, par kurām vecāki samaksātu, galvenais, lai viņš skaitās atskaitēs. Ja bērns nav apmeklējis bērnudārzu, tad to konstatē IKDS pēc datu bāzē ievadītās informācijas un iestāde 93 latus par šo audzēkni no RD nesaņem.

Cita mamma izlasīja sludinājumu, ka privātais bērnudārzs audzēkņus izglītos... par velti. Apzinoties, ka tikai siers slazdā ir bez maksas, viņa tomēr aizgāja noskaidrot sīkāk. Ko viņa izdzirdēja? Jā, dārziņš būšot bez maksas, bet jāmaksā ziedojums – pārsimt latu ik mēnesi.

Vecāki piekrīt, ka pašreizējā kārtība ar 93 latu līdzfinansējumu ir izdevīga un atbalstāma, ja vien dažos privātajos dārziņos cenas netiktu uzskrūvētas. Turklāt atsevišķi jāmaksā par ēdināšanu, tātad kopējā summa mēnesī no vecāku kabatas izripina pietiekami lielu summu, lai viņi meklētu tuvāko un vienlaikus lētāko piedāvājumu.

Cer uz konkurenci

Latvijas privāto pirmsskolu biedrības valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa brīdina, ka lētākais nebūt nav labākais. Viņa kā privātā dārziņa vadītāja uzskata, ka 180 latu mēnesī ir saprātīga maksa, jo «tas nav bizness ar lētāko cenu». Ja kāds piedāvā lētāk, tad vecākiem jāizvērtē, kas īsti šajā bērnudārzā notiek.

Viņa nenoliedz, ka privāto dārziņu vidū var sastapt daudzveidību, tēlaini izsakoties, no pagraba līdz karaļvalstij. RD iedibinātā kārtība ar līdzfinansējumu, prasībām un to izpildes kontroli situāciju sakārto, norāda D. Kājiņa.

IKSD pārstāve Indra Vilde ir optimistiskāka, jo palielinās privāto dārziņu interese iegūt domes līdzfinansējumu. Pirms gada pašvaldība sadarbojās ar apmēram 50 šādām pirmsskolas iestādēm, bet tagad to ir jau 70 un būs vēl.

Pārbaudīt un vēlreiz pārbaudīt!

IKSD izglītības projektu vadītāja Kristīne Graudumniece atgādina, ka, piešķirot pašvaldības līdzfinansējumu, dome privātajiem bērnudārziem prasa ievērot vairākus nosacījumus: jābūt rakstiskam līgumam; jāiesniedz dati par bērnu apmeklējumu; jāizraksta rēķins. Bet Rīgas dome nekontrolē pilnīgi visu! K. Graudumniece uzsver: «Kad vecāki izvēlas privāto bērnudārzu, viņiem ir jānoskaidro mācību maksa, norēķinu kārtība. Tad tiek noslēgts civiltiesisks līgums starp vecākiem un bērnudārzu. Pašvaldībai šīs iestādes nav pakļautas un iejaukties līgumu slēgšanā vai norēķinu kārtībā nav tiesību. Ja rodas domstarpības, jāskatās, kas līgumā rakstīts.»

Ja no vecākiem pieprasa kaut kādu samaksu skaidrā naudā, ir jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā. «Ja veikalā mums saka – šo izsitīsim ar čeku, bet šo dosiet man rokā, tad taču rodas aizdomas, kāpēc. Vecākiem ir jābūt stingriem un jāprasa ievērot līguma nosacījumus,» piebilst IKDS darbiniece.

Vecāki ne vienmēr ir informēti, ka ne visas privātās izglītības iestādes kontrolē ugunsdzēsēji, Veselības inspekcija, Pārtikas un veterinārais dienests, un akli paļaujas, ka bērni atrodas drošībā. Ja dārziņš nav licencējis mācību programmu, tad pārbaudes netiek veiktas. Bet šādiem dārziņiem Rīgas dome līdzfinansējumu nemaksā. Rīgas dome līdzfinansē tikai tādas iestādes, kuras iekļautas izglītības iestāžu reģistrā.