Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Anglija, Spānija, Horvātija, Japāna un Izraēla - zem sniega

Pēdējo dienu laikā spēcīgs sniegputenis ir radījis nopietnus sarežģijumus vairākās pasaules valstīs, bloķējot satiksmi un ievērojami sarežģījot cilvēku ikdienas dzīvi. Šodien spēcīgs putenis ir sasniedzis arī Latviju.

BBC ziņo, ka Japānu ir pāsteidzis lielākais sniegputenis pēdējo septiņu gadu laikā. Sniega sega daudzviet sasniegusi līdz pat 30 centimetru dziļumu, radod ievērojamus satiksmes traucējumus. Tokijā un tās apkārtnē cietuši teju 900 cilvēki, un ir saņemtas ziņas par pirmo bojā gājušo. Bloķēta ir ne vien ceļu satiksme Tokijas apkārtnē, bet arī līdz šim ar īpašu precizitāti pazīstamā Japānas dzelzceļu satiksme. Vairāk nekā 3400 cilvēki bijuši spiesti pavadīt nakti lidostā. Liela daļa Japānas skolu ir pārtraukušas savu darbību bīstamo apstākļu dēļ.

Arī Anglijā ieilgušais sniegputenis radījis nopietnus satiksmes traucējumus, skolu darba pārtraukšanu, kā arī ievērojamus sarežģījumus iedzīvotāju ikdienas dzīvē. Šobrīd sniegputenis nerimstas un BBC tiek ziņots par arvien jauniem ceļu satiksmes negadījumiem. Sinoptiķi brīdina par šādu laika apstākļu saglabāšanos arī turpmāk.

Horvātijā un Slovēnijā sniegputenis ir bijis īpaši spēcīgs, dienā izveidojot vairāk kā 50 cm biezu sniega segu. Iespaidīgais sniega daudzums izraisījis ne vien sarežģījumus satiksmē, bet radījis arī virkni citu problēmu, to skaitā skolu slēgšanu. Neapstiprinot iedzīvotāju cerības, sinoptiķi prognozē, ka sniegputenis pārņems Horvātiju un tās kaimiņvalstis vēl vairākas reizes šajā sezonā.

Līdzīga situācija pirms pāris dienām bija vērojama arī Izraelā, kad to sasniedza spēcīgākā sniega vētra pēdējo 20 gadu laikā. 30 cm biezā sniega kārta ir paralizējusi Jeruzalemes-Telavivas automaģistrāli, un liela daļa iedzīvotāju bīstamo apstākļu dēļ nepamet savas mājvietas.

Nacionālās meteoroloģijas dienests brīdina, ka arī Spānijā šīs dienas laikā uzsnigs līdz pat 50 cm bieza sniega kārta.

Tikmēr, balstoties uz “Global Forecast System” prognozēm, mēneša otrajā pusē Krieviju pārņems bargākais sals pēdējo 50 gadu laikā.

Latvijā šodien uzsnigs vien dažu centimetru bieza sniega kārta, vietām sniega sega palielināsies par aptuveni 5 cm. Kā prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, turpmākajās dienās Latvijā nedaudz pazemināsies gaisa temperatūra, bet turpmāk nokrišņi gaidāmi tikai valsts austrumu daļā.