Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Mediju namam – 10 gadu jubileja

© f64

Novembris ir Mediju nama dzimšanas dienas mēnesis, un šogad, svinot savas pastāvēšanas 10. jubileju, foto mirkļos esam apturējuši savu radoši steidzīgo ikdienu – lai savos svētkos sveicinātu jūs, mūsu uzticamie lasītāji!

«Pēdējie desmit gadi izdevniecībām ir bijis diezgan trauksmains laiks, jo cieši līdzās attīstījās internets – vēl viena platforma, kur izvietot saturu. Protams, mēs savu karogu cenšamies noturēt, un tas ir ārkārtīgi radošs process, kas ne mirkli neļauj atslābt,» sagaidot izdevniecības apaļo jubileju, saka

SIA Mediju nams valdes priekšsēdētājs un SIA MN Mediji līdzīpašnieks Armands Puče. Viņš neslēpj, ka arī krīze, kas mūs skāra šajos desmit gados, ienesa zināmas korekcijas uzņēmuma attīstības perspektīvā. Tiešā veidā tas atstāja sekas uz virkni produktu, kas tika aizvērti.

«Laiks ir nepielūdzams, un es kā uzņēmuma vadītājs esmu bijis spiests pieņemt arī nepopulārus lēmumus,» Armands Puče nebaidās atzīt. Viņš uzsver, ka patiesībā šajā laikā visvairāk nodarīts pāri tieši cilvēkiem, kuriem no Mediju nama nācās aiziet – jo katrs no viņiem bija savas profesijas fanātiķis. «Tas nebija viegli, jo es jau vispirms esmu radošs cilvēks un spēju iztēloties, ko jūt žurnālists, kad viņu piemeklē tik kardināls dzīves pagrieziens. Jā, tas šajā laikā man personiski bija visgrūtāk.»

Izvērtējis aizvadītos 10 gadus, Armands Puče neslēpj arī prieku par paveikto un sasniegto. «Neatkarīgā joprojām ir nozīmīgs viedokļu līderis sabiedriski politiskajā dzīvē. Mums ir spēcīgākais politisko analītiķu un komentētāju bloks starp Latvijas dienas laikrakstiem, viennozīmīgi! Tāpat mums ir arī ļoti spēcīga žurnālistu grupiņa. Jā, es saku grupiņa, jo skaitliski esam palikuši mazāk, taču ikkatram šajā grupiņā ir savas veiksmes formulas. Kolektīvs šo gadu laikā ir ne tikai samazinājies, bet arī nostiprinājies un atjaunojies: mūsu vidū ir gan dinozauri, gan bikli zaķīši, kas tikai vakar palēkuši zem šīs eglītes. Un visi kopā mēs ejam uz priekšu!»

Mediju nams iet uz priekšu kopā ar labiem partneriem. Viens no tiem ir sporta informācijas portāls sportacentrs.com, kas ir kas daudz plašāks nekā tikai viens portāls. Tas ir profesionāls medijs, ko pazīst un ar kuru rēķinās visā Latvijas sporta vidē. Otrs Mediju nama sadarbības partneris ir f64, kas ir lielākā nacionālā foto aģentūra Baltijā, un šī sadarbība ir abpusēji auglīga.

Pie mums allaž ir gaidīti arī jaunie, un ikkatram, kas grib piedalīties Latvijas žurnālistikas attīstībā un šīs profesijas veicināšanā, Mediju namā tiek dota tāda iespēja.

«Visu to rezumējot – ķepurošanās ir nepārtraukta, bet kopumā nav slikti. Tas ir ārkārtīgi radošs process, kas neļauj atslābt,» saka Armands Puče. «Protams, kā jau visiem, arī mums ir savas veiksmes un neveiksmes. Par veiksmēm mēs priecājamies, bet neveiksmes atzīstam, izdarām secinājumus un ejam tālāk!»

«Desmit gadi ir pagājuši pilnīgi nemanot,» izdevniecības dzimšanas dienas priekšvakarā secina Neatkarīgās galvenā redaktore Anita Daukšte. Viņa Mediju namā ienāca kā avīzes Rīgas Balss galvenā redaktore un pa vidu bija vēl arī Neatkarīgās galvenā redaktora vietniece.

«Es ļoti labi saprotos ar cilvēkiem, kas ir Mediju nama valdē, un bez liekuļošanas varu teikt, ka mums nav principiālu pretrunu vai domstarpību par to, kas ir Neatkarīgā un kā šis laikraksts būtu veidojams. Mums savā starpā nav nekādu noklusējumu, kas pretējā gadījumā varētu izraisīt kādas nepamatotas bailes – ko no manis prasīs izdevējs. Es ļoti labi zinu, ko izdevējs no manis prasa un ko, veidojot šo produktu, es izdevējam varu piedāvāt,» stāsta Anita Daukšte.

Viņa ir gandarīta par sadarbību ar Mediju nama valdes priekšsēdētāju Armandu Puči, jo, neskatoties uz viņa formālo amatu, viņš pirmām kārtām ir žurnālists, kurš ļoti labi zina, ko žurnālists var un ko nevar izdarīt un ko no žurnālista var un ko nevar prasīt. Un tas ir pats svarīgākais.

«Visi tie procesi, kas notiek valstī, nešaubīgi ietekmē arī mediju biznesu un, protams, ir ietekmējuši arī Mediju namu,» saka Neatkarīgās galvenā redaktore, uzsverot, ka Mediju nams ir absolūti mūsdienīgs izdevējs, visnotaļ organisks Latvijas biznesa vides produkts, ja tā var teikt, un tas dzīvo līdzi laikam. Tas attīstās un mainās atbilstoši ekonomiskajām, finansiālajām un cita veida likumsakarībām, kas notiek mūsu valstī, un iet uz priekšu pietiekami dinamiski.