Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Krīzes dēļ nacionālās bibliotēkas celtniecība kļuvusi lētāka

© F64 Photo Agency

Ekonomikas lejupslīdes dēļ valsts vairākus gadus bija spiesta konsolidēt budžetu un ciest citas starptautisko aizdevēju noteiktas neērtības, taču šie procesi nesuši arī ieguvumus – pirmskrīzes un šā brīža cenu starpības dēļ Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) celtniecība izmaksās par gandrīz deviņiem miljoniem mazāk, nekā tas tika prognozēts iepriekš.

«Lai arī krīzes dēļ valstij ir nācies pagarināt LNB ēkas būvniecības un nodošanas termiņu, kas radījis dažādas neērtības, valsts ir arī ieguvusi – noticis būtisks izmaksu samazinājums. Tas bijis iespējams, pateicoties indeksācijai, kas ir taisnīgs mehānisms līgumcenas noteikšanā starp būvniekiem un pasūtītāju. Pateicoties indeksācijai, valsts bibliotēkas būvniecības procesā kopumā būs ietaupījusi 8,9 miljonus latu,» saka Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Guntis Puķītis.

Ietaupījuma summu valstij veido trīs galvenās pozīcijas: līdz šim veiktie vairāk nekā 5,1 miljona latu indeksācijas norēķini, indeksācijas parāda uzkrājums 2,6 miljoni latu un turpmākā indeksācijas prognoze līdz būvdarbu pilnīgai pabeigšanai, kas veido 1,2 miljonus latu.

Visi indeksācijā ietaupītie līdzekļi – gan jau veiktie indeksācijas norēķini, gan vēl neapmaksātā daļa un turpmākā prognoze – ir ieplānoti citu LNB projekta vajadzību īstenošanai, piemēram, mēbeļu un aprīkojuma iegādei.

G. Puķītis norāda, ka ministrijas ieturētie maksājumi no Nacionālo būvkompāniju apvienības (NBA) ievērojami pārsniedz tās summas, kuras būvdarbu izpildītājs līdz šim vēl nav atskaitījis valstij, tāpēc attiecībā uz indeksācijas līdzekļu apjomu, kurus valsts līdz šim nav ieturējusi, nekādi riski netiek radīti.

Ministrijas prasījuma rezultātā projekta būvuzraugs – Hill International – būvdarbu līguma ietvaros ir pieņēmis lēmumu, ka nesamaksātās indeksācijas summas ieturamas no ikmēneša maksājumiem proporcionāli būvdarbu kopējai prognozētajai vērtībai, lai panāktu pilnīgu atmaksu līdz būvdarbu pabeigšanai. KM informē, ka ir uzsākta indeksācijas parāda atgūšana.

Līdz ar to prognozējams, ka no NBA ieturētais un KM rīcībā esošais uzkrājums pēc projekta pabeigšanas nepieciešamajā apjomā varēs tikt izmantots kā garantijas saistību nodrošinājums un pēc garantijas termiņa beigām atmaksāts atpakaļ NBA. Tādējādi Kultūras ministrijai nebūs nepieciešams atvilkt indeksācijas summu no tās rīcībā esošā ieturējuma.

Kā papildu garantijas indeksācijas rezultātā valstij pienākošos līdzekļu iegūšanai ir NBA iesniegtā līguma izpildes nodrošinājuma bankas trīs miljonu latu garantija, kas dod tiesības ministrijai saņemt no bankas šādu summu līguma nepildīšanas gadījumā.