Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus marihuānas legalizācijai Latvijā

© Scanpix

Reaģējot uz referendumos atbalstīto marihuānas legalizāciju vairākos ASV štatos, arī Latvijā atjaunota parakstu vākšana atbalstam marihuānas lietošanas dekriminalizācijai.

Sabiedrības iniciatīvu platformā "manabalss.lv" Āris Ābele aicina atbalstīt iniciatīvu atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta personiskām vajadzībām personām, kuras ir sasniegušas 18 gadu vecumu. Piektdienas rītā idejas atbalstam gan bija savākti tikai nedaudz vairāk nekā 1100 paraksti.

Iniciatīvas autors domā, ka tas ļautu tiesu sistēmai nodarboties ar nodarījumiem, kuriem ir reāla negatīva ietekme uz sabiedrību. Ābele atzīmē, ka esot vairākas valstis, kur marihuāna esot legāla vai dekriminalizēta lielākos vai mazākos apmēros.

Ābele aicina nepiemērot kriminālsodus par marihuānas audzēšanu, glabāšanu un nēsāšanu nelielos apjomos, bet par tās lietošanu sabiedriskā vietā piemērot tikai administratīvais sods. Ābele piedāvā atļaut audzēt savām vajadzībām divus līdz trīs marihuānas stādus, atļaut mājās uzglabāt 20 līdz 30 gramus žāvētas un 200 līdz 300 gramus neizžāvētas marihuānas, bet pārnēsāt atļaut līdz piecus gramus šo narkotiku.

Iniciatīvas autors spriedelē, ka šādu izmaiņu gadījumā "ievērojami samazināsies cilvēku skaits, kuri pārmērīgi lieto alkoholu", "daudziem jauniešiem vairs nebūs sabeigtas dzīves ar nesamērīgi lieliem cietumsodiem", samazināšoties "legālo" ar ķīmiju apsmidzināto narkotiku lietošana u.tml.