Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Eiropas "zaļie" šodien vienojas protestos pie Lietuvas vēstniecībām pret Visgainas AES

Eiropas zaļās organizācijas'šodien pie Lietuvas vēstniecībām protestēs pret Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecību. Protesta akcija notiks arī Latvijā, aģentūru LETA informēja Latvijas Zaļās partijas (LZP) pārstāve Līga Štāla.

5.novembrī visas Eiropas valstis ir aicinātas vienoties kopīgā akcijā pret Visaginas AES būvniecību Lietuvā. Aicinājumam jau atsaukušās vairākas zaļās organizācijas Eiropā - Vācijā, Austrijā, Dānijā un citās, tai skaitā "Greenpeace" organizācija Krievijā un to pārstāvji piketēs iepretim Lietuvas vēstniecībām, lai paustu noraidošu attieksmi pret jaunās AES būvniecību Lietuvā un norādītu, ka tautas lēmums tik valstiski un pat globāli svarīgā jautājumā noteikti ir jāņem vērā.

LZP atbalstot šo starptautisko iniciatīvu, pirmdien plkst.12 pulcēsies pie Lietuvas vēstniecības Rīgā, Rūpniecības ielā 24.

Savukārt plkst.17.30 paredzēts protesta turpinājums ar saukli "noliec savu kapu sveci!", kurā ikviens aicināts nolikt sveci atomelektrostaciju avārijas upuru piemiņai, kā arī aizdomāties par to kā AES tikai astoņus kilometrus no Latvijas robežas, ietekmēs viņu un nākamo paaudžu turpmāko dzīvi.

"Lietuvas tauta referendumā pārliecinoši norādīja, ka nevēlas jaunu AES, tomēr Baltijas valstu valdības šobrīd nesniedz konkrētu atbildi par projekta turpinājumu vai pārtraukšanu. Tāpēc LZP aicina premjeru Valdi Dombrovski (V) rādīt demokrātijas paraugstundas piemēru un, būt pirmajam, kas atzīst tautas vēlmes par svarīgām, atsakoties no dalības Visaginas AES projektā," pauda Štāla.

LZP neatbalsta atomenerģijas izmantošanu, jo ir pierādīts, ka pastāv daudz drošāki un ilgtspējīgāki veidi, kā iegūt enerģiju, nekaitējot videi un cilvēkam. Tomēr vēl vairāk LZP neatbalsta investīcijas citas valsts ekonomikā, ja ir tik daudz neatbildētu jautājumu par Visaginas AES un pavisam reālas iespējas attīstīt zaļās enerģijas industriju tepat Latvijā, norādīja partijas pārstāve.