Latvijā beidzot varēs medīt ar loku un bultām

© Scanpix

Latvijā plānots atļaut medības ar loku un bultām, paredz valdības akceptētie grozījumi "Medību likumā" un likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas vēl būs jāizskata Saeimā.

Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvis Jānis Bārs aģentūrai LETA pastāstīja, ka līdz šim ar loku un bultām Latvijā neviens nemedīja, tomēr par šāda veida medībām lielu interesi izrādījušas mednieku biedrības.

Nākotnē šādu mednieku skaits, pēc ZM pārstāvja domām, gan varētu būt neliels.

"Attiecīgais ekipējums - bultas, uzgaļi - nav lēts, katra šāviena cena ir liela, turklāt loka medības prasa ārkārtīgi labu fizisko sagatavotību un pieredzi," skaidroja Bārs.

Grozījumi likumos paredz ieviest nodevu par šī medību veida vadītāja apliecības izsniegšanu. "Likumā līdz šim nebija noteikta apmācību kārtība, eksaminācija, apliecības izsniegšana - tās ir jaunas lietas, līdz ar to attiecīgi jauna ir arī nodeva," sacīja Bārs.

Patlaban vēl nav noteikts nodevas apmērs par loka medības atļaujas izsniegšanu. Gala lēmums tiks pieņemts Ministru kabineta noteikumu gatavošanas laikā, diskutējot ar mednieku biedrībām, tomēr iespējamā nodeva varētu būt tāda pati, kā citiem medību veidiem, proti, desmit latu.

Tāpat grozījumi Medību likumā paredz atcelt Latvijā nomedīto trofeju izvešanas atļauju. Kā norādīja Bārs, atļauju administrēšana nav lietderīga, jo gadā tiek izsniegts mazāk nekā 30 šādu atļauju.

Grozījumi arī paredz, ka turpmāk ar desmit latu nodevu tiks aplikta arī pārējo medību veidu vadītāja apliecības izsniegšana. Medību vadītāja apliecība nav jauns dokuments - eksaminācija un apliecību izsniegšana notiek jau patlaban, bet iepriekš ar nodevu tika aplikta tikai eksaminācija.

Nelielos finansiālos zaudējumus - vidēji trīs simti latu gadā - no atļaujām par medību trofeju izvešanu kompensēs nodevas par loku mednieku eksamināciju un apliecību izsniegšanu, kā arī nodevas par medību vadītāja apliecību izsniegšanu. Tādējādi grozījumu projekts neatstās nekādu ietekmi uz valsts budžetu, skaidro ZM.

Grozījumi likumos attiecas uz apmēram 24 000 Latvijas aktīvo mednieku.

Svarīgākais