Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Iebrūkot divstāvu mājai, iet bojā cilvēks

© Juris Ģigulis

Ventspils novadā traģiski beigusies nepārdomāta grāvja rakšana pie privātmājas. Sabrūkot mājas sienai, bojā gājis cilvēks.

Nelaimes gadījums notika otrdien Ventspils novada Vārves pagastā. Gar divstāvu ķieģeļu mājas ārsienu tikusi rakta tranšeja. Mājas pamati kopā ar grunti tajā ieslīdējuši, izraisot sienas sabrukšanu. Diemžēl tranšejā tobrīd strādājis cilvēks, kuram virsū uzkrita lielie pamatu dzelzsbetona bloki.

Glābēji informāciju par negadījumu saņēma pulksten 10.20 no rīta. Uz izsaukumu devās trīs glābēju tehnikas vienības – divas autocisternas un glābšanas automašīna, kas aprīkota ar ceļamkrānu smagu priekšmetu pārvietošanai. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes Ventspils daļas komandieris Genādijs Pavlovs atklāj: kad glābēji ieradās notikuma vietā, zem drupām apraktais strādnieks jau bijis bez dzīvības pazīmēm. Viens tāds pamatu dzelzsbetona bloks sver aptuveni tonnu, un drupās ieslodzītajam nav bijušas nekādas izredzes izdzīvot.

G. Pavlovs uzskata, ka nelaimes gadījumā vainojama drošības tehnikas neievērošana rakšanas darbu laikā. Visticamāk, grāvis rakts nepareizā vietā. Bet tikpat labi ir iespējams, ka pamati nav bijuši pareizi iebūvēti. Notikušā iemeslus izmeklēs policija. Kā glābējiem esot skaidrojis mājas īpašnieks, tajā vietā esot augsts gruntsūdens līmenis un viņš gribējis izrakt tranšejas, lai no zemes gabala novadītu liekos ūdeņus.

Uz vietas satiktais mājas saimnieks ir emocionāls un neko daudz nevēlas runāt. Asarām acīs viņš atklāj, ka bojāgājušais bijis viņam ļoti labi pazīstams cilvēks, varētu pat teikt – draugs. Viņš to bija pieaicinājis tranšejas rakšanas darbos, kas beigušies tik traģiski. Mājas īpašnieks pats tobrīd atradās istabā, kuras griesti un piegulošā siena sabruka. Un tikai brīnums viņam ļāvis izvairīties no krītošajiem priekšmetiem un izsprukt no nāves.

Valsts policijas Ventspils iecirkņa priekšnieks Ģirts Kokins informē, ka bojā gājušais ir 51 gadu vecs vīrietis. Taču neko sīkāk policijas pārstāvis nekomentēja. Tiek lemts par kriminālprocesa ierosināšanu. Par notikušo tikšot ziņots arī Darba inspekcijai, jo bojā gājis strādnieks.

Vietējie glābēji neatceras līdzīgu gadījumu, kad Ventspils pusē kādai mājai būtu sagruvusi siena. Šovasar, 1. jūnijā rokot tranšeju, notika nelaimes gadījums Talsos. Tur strādnieks gāja bojā, sabrūkot pašai tranšejai.