Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Viļakā atrod, iespējams, nošautu cilvēku mirstīgās atliekas

© Vilis Bukšs

Viļakā atrasti seni un jaunāku laiku apbedījumi, bet aizvadītajā nedēļā atrastie galvaskausa fragmenti liecina, ka upuri miruši vardarbīgā nāvē, Neatkarīgajai saka vietējās bibliotēkas informācijas speciālists Vilis Bukšs.

Vairākas apbedījuma vietas, veicot zemes darbus, atracis SIA Alūksnes Energoceltnieks ekskavatorists. Apbedījuma vietas Viļakas bibliotēkas tuvumā uzietas vairākkārt, arī senkapi un pat maza bērna galvaskausa fragmenti, bet nule kā uzietos apbedījumus varētu saistīt ar Otro pasaules karu. Pat bez ekspertīzes saskatāmas šautas brūces, un ir aizdomas, ka nogalinātie bijuši nacionālie partizāni vai viņu atbalstītāji, sarunā ar laikrakstu pieļauj V. Bukšs. Viņš saka – vietējiem iedzīvotājiem nav versiju par nogalināto personībām, bet nacionālo partizānu organizācijas pārstāvji centīšoties atšķetināt šo lietu. Iespējams, bojāgājušo ir no deviņiem līdz pat 13 cilvēkiem. Strādnieki mirstīgās atliekas atraduši sešās vietās. Par to, ka cilvēki nogalināti kara laikā, varētu liecināt arī fakts, ka apbedījuma vietās nav atrasti zārku fragmenti. «Rūpīgi visiem kopā jānoskaidro, kuri cilvēki tur apbedīti,» uzskata V. Bukšs.

Viņš uzteic strādniekus, kas korekti un rūpīgi atrakuši mirstīgo atlieku fragmentus, tādējādi vēsturiskos apbedījumus saglabājot, cik vien iespējams. V. Bukšs gan bija sašutis, ka apbedījumi nav nožogoti un lielu ieinteresētību izrāda sabiedrība, nevis oficiālās struktūras, kas atrunājas ar oficiālās ekspertīzes slēdziena gaidīšanu. «Tas būs pēc mēneša!» saka V. Bukšs. Aizvadītajā nedēļā Viļakā gaidīja ierodamies gan Latvijas Universitātes, gan Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas speciālistus.