Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Liepājas bīskaps Vilhelms Lapelis atkāpjas no amata

Liepājas diecēzes bīskaps Vilhelms Lapelis atteicies no bīskapa amata pienākumu pildīšanas, uzsverot, ka vēlās būt tuvāk cilvēkiem un tuvākajā laikā atgriezīšoties pie mūka pienākumiem.

„Jau vienpadsmit gadus pildu Liepājas diecēzes bīskapa pienākumus – manā darbības laikā izveidojām gan baznīcas portālu, gan avīzi. Rūpējos par baznīcas finansēm, Liepājas katoļu pamatskolu, kā arī baznīcas būvniecību. Taču šīs darbs mani ir izsmēlis. Garīgo darbību uzsāku kā mūks un, manuprāt, vislabāk būtu atgriezties pie šīs profesijas. Neesmu pārliecināts vai to darīšu Latvijā. Labi pārzinu poļu valodu, tādēļ ,visticamāk, savu garīgo darbību turpināšu tieši Polijā,” Skaidro V. Lapelis

Medijos izskanējis viedoklis, ka V. Lapeļa atkāpšanās no amata varētu būt saistīta ar veselības traucējumiem, taču pats bīskaps apgalvo, ka ar veselību tam nav nekāda sakara. „Protams, veselība vienmēr varētu būt labāka, bet šajā gadījumā tas nav noteicošais faktors, kādēļ pametu diecēzes vadības pienākumus. Pārvaldes orgāns nevar atļauties algot cilvēkus, kuri pildītu visus nepieciešamos uzdevumus – šie uzdevumi tika uzticēti man. Jutu, ka tas, ko daru šobrīd, nav tas, ko Dievs gribētu no manis, tāpēc nolēmu mainīt savu darbības virzienu. Daži uzskata, ka šis lēmums ir nācis negaidot, bet, manuprāt, nekas ārkārtējs tas nav. Mūku kopiena balstās uz darbu vienlīdzīgu sadali – viens atbild par saimnieciskiem jautājumiem, otrs par dievkalpojumiem, trešais par jauniešu vai bērnu jautājumiem. Un, ja kāds pagurst, vai vēlās mainīt darbības virzienu, to visu ir iespējams realizēt. Ja ir labas zināšanas un vēlme strādāt ar jauniešiem, var startēt arī augstskolās, kā pasniedzējs. Mūku kopienā jau esmu bijis, dzīvoju klosterī un zinu, ka šie dzīves veids man sagādā gandarījumu.”

Lai ar priesteriem pārrunātu situāciju pēc bīskapa Lapeļa atteikuma pildīt Liepājas diecēzes bīskapa amata pienākumus šodien Liepājā ieradies pāvesta Benedikta XVI pārstāvis Baltijas valstīs, nuncijs Luidži Bonaci. Nuncija pienākums ir atrast aizvietotāju (jaunu diecēzes bīskapa pienākumu veicēju), taču galīgais lēmums par to, kurš būtu labākais kandidāts bīskapa pienākumiem, tiks pieņemts Vatikānā. „Bīskapam nav obligāti jābūt no Latvijas. Kā arī Vatikāns var neakceptēt Luidži Bonaci virzītos kandidātus un izvēlēties, piemēram, kādu no ārzemju garīdzniekiem,” stāsta V. Lapelis

Pāvests Benedikts XVI par pagaidu Liepājas diecēzes vadītāju iecelts Jelgavas diecēzes bīskapu Edvardu Pavlovski. Jauno Liepājas diecēzes bīskapu pāvests nozīmēs tuvākajā laikā.