Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pujats: Morālā krīze Latvijā vēršas plašumā

© F64 Photo Agency

Izskanējis, ka Latvija ir pārvarējusi saimniecisko krīzi, bet morālā krīze mūsu valstī tikmēr tikai vēršas plašumā, šodien svētās mises laikā pie Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcas sacīja kardināls Jānis Pujats.

Šodien Vecrīgas ielās notika Kristum veltīta procesija. Tā sākās Pils laukumā pie Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcas ar svēto misi, ko vadīja Pujats. Pēc dievkalpojuma procesija devās caur Doma laukumu, apstājoties pie Rīgas Sv.Jēkaba katedrāles un Rīgas Sv.Marijas Magdalēnas baznīcas. Gājiens noslēdzās pie Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcas ar slavas un pateicības himnu "Te Deum".

Šādas procesijas visā katoļu baznīcā pazīstamas kopš 13.gadsimta. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas Rīgā šāds gājiens notika piekto reizi.

Uzrunājot sanākušos, Pujats pievērsās bērnu un jauniešu audzināšanas jautājumiem, akcentējot, ka sirdij nepietiek tikai ar jaunu zināšanu apgūšanu, bet jāatrod arī vieta ticībai. Diemžēl mūsdienu studējošā jaunatne nevēlas diskutēt par ticības jautājumiem, lai arī pēc PSRS sabrukuma ir nodrošināta reliģiskā brīvība.

Kardināls akcentēja tikumības nozīmi mūsdienās un veltīja asu kritiku viendzimuma attiecību atbalstītājiem. Šos cilvēkus Pujats nosauca par "mūsdienu anarhistiem", kuri grauj ģimeni un ticību, propagandējot viendzimuma laulības.

"Tas ir netikuma imports no ārzemēm," sacīja Pujats.

Viņš retoriski vaicāja, vai izdosies nosargāt Latvijas konstitūcijā noteiktās vērtības, un atzina, ka ierēdņi jau pamazām piekāpjas šajos jautājumos, piemēram, skolu grāmatās tiek rosināts rakstīt, ka viendzimuma attiecības ir vērtējamas kā normālas.

"Pasaule slīkst nešķīstībā," sacīja Pujats, kā vēl vienu morālā pagrimuma pazīmi minot abortus, kuri vairs nav retums pat skolas vecuma meitenēm. Gadā Latvija šādi zaudē vidēja lieluma pilsētiņu, norādīja kardināls.

Savā runā viņš pieskārās arī valsts un baznīcas attiecībām, norādot, ka daudzi iebilst pret baznīcas aktīvāku līdzdalību sabiedriskajā dzīvē. Tomēr, lai uzlabotu Latvijas morālo situāciju, baznīcas un valsts ciešāka sadarbība būtu vēlama, piemēram, skolās, turklāt baznīca nemaz nesludina neko vairāk par to, kas ir rakstīts Kristus Evaņģēlijā.

Kā skaidroja Pujats, to, ko valsts cenšas panākt ar likumiem un sodiem, varētu panākt savādāk - ar baznīcas palīdzību.

Kardināls arī aicināja atcerēties par audzināšanas nozīmi ģimenē un bērnus jau no agriem gadiem iesaistīt draudžu dzīvē.

Kristum veltītajā procesijā šodien piedalījās vairāki simti dažādu paaudžu cilvēku. Liela interese par notiekošo bija arī tūristiem.