Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pēc skandalozā sižeta uz laiku slēdz "Radio Naba" raidījumu "Tēvijas laikmets"

Saistībā ar ažiotāžu ap "Radio Naba" 20.marta raidījumu "Tēvijas laikmets" tas uz laiku slēgts, biznesa portālam "Nozare.lv" apstiprināja radio vadītājs Madars Štramdiers.

Viņš norādīja, ka pēc Izraēlas vēstnieces Latvijā Hāgitas Ben Jakovas vēršanās Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP) iesaistījušās arvien vairāk puses, tāpēc nolemts raidījumu pagaidām slēgt. Kā norādīja Štramdiers, domstarpību risināšanā iesaistījies arī Latvijas Radio, kas nodrošina frekvenci "Radio Naba", dažādas organizācijas un citu valstu vēstniecības.

Raidījuma atgriešanās "Radio Naba" ēterā būs atkarīga no rezultāta. Proti, pēc viņa vārdiem, tiks sagaidīts NEPLP lēmums. Štramdiers gan norādīja, ka NEPLP izvērtējuma vēl aizvien nav, savukārt likuma pārkāpumu var noteikt tiesa. Vaicāts, vai soda gadījumā radio vai arī raidījuma veidotāji varētu vērsties tiesā, viņš norādīja, ka vēl nevar prognozēt, vai jautājums nonāks līdz tiesai. Patlaban arī neesot skaidrs, kuram būtu jāatbild. No vienas puses, vēršanās notiek pret raidījuma vadītājiem, bet vienlaikus atbildība jāuzņemas arī radio.

Ar raidījuma vadītājiem pārrunas notikušas vairākkārt. Tajās secināts, ka likumpārkāpums nav saskatāms, taču pieļauts, ka raidījums bija diskutabls, sacīja Štramdiers.

Viņš piebilda, ka sākusies vēršanās arī pret "Radio Naba", izsakot aizdomas, ka radio pārstāv raidījumā izskanējušo pozīciju. "Mums ir 43 raidījumi," uzsvēra Štramdiers un piebilda, ka šādām aizdomām nav pamata.

"Tēvijas laikmets" ēterā bija dzirdams kopš pagājušā gada rudens, tas skanēja otrdienās un bija stundu garš. Tā vadītāji ir Roberts Klimovičs un Leonards Inkins.

Jau ziņots, ka vakar NEPLP nolēma ierosināt administratīvo lietu par "Radio Naba" 20.marta raidījumu "Tēvijas laikmets", par kuru sūdzējusies Izraēlas vēstniece Latvijā Hāgita Ben Jakova.

NEPLP locekle Aija Cālīte-Dulevska informēja, ka pēc lietas ierosināšanas padome no raidījuma veidotājiem un radio vadības sagaidīs paskaidrojumus, pēc tam NEPLP mēneša laikā pieņems galīgo lēmumu.

Iepriekš viņa sacīja, ka raidījumā varētu būt pārkāpts Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pants, saskaņā ar kuru programmās un raidījumos nedrīkst ietvert "mudinājumu uz naida kurināšanu vai aicinājumu diskriminēt kādu personu vai personu grupu dzimuma, rases vai etniskās izcelsmes, valstspiederības, reliģiskās piederības vai pārliecības, invaliditātes, vecuma vai citu apstākļu dēļ".

Jau ziņots, ka Izraēlas vēstniece nosūtījusi vēstuli NEPLP vadītājam Aināram Dimantam, sūdzoties par iespējamu propagandu pret ebrejiem un musinošo terminoloģiju, kas esot lietota Latvijas Radio paspārnē esošā "Radio Naba" 20.marta raidījumā "Tēvijas laikmets".

Raidījuma veidotāji savukārt atklātā vēstulē aicinājuši Jakovu viesoties studijā, "lai atklāti diskutētu par vēsturiskiem jautājumiem". Viņi arī atgādinājuši, ka Latvijas Satversmes 100.pants nosaka vārda brīvību un cenzūras aizliegumu.