Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Tiesībsargs Latvijas pašvaldībās veiks labas pārvaldības monitoringu

Tiesībsargs sācis labas pārvaldības monitoringu Latvijas pašvaldībās, informē tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa.

Pārbaudes vizīšu laikā Tiesībsarga biroja darbinieki izzinās situāciju un vāks informāciju par labas pārvaldības principa ievērošanas praksi pašvaldībā.

Vizīšu laikā uzmanība tiks pievērsta vairākiem jautājumu blokiem, piemēram, pašvaldības īstenotais preventīvais darbs ar bērniem, pirmsskolas izglītības speciālo programmu īstenošana, personu ar invaliditāti tiesību nodrošināšana, pašvaldības sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām un valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības veidlapas pieejamība.

Siliņa stāstīja, ka jautājumu bloki var tikt papildināti vai mainīti pēc nepieciešamības. Tiesībsarga plānā ir gada laikā apmeklēt katru Latvijas pašvaldību un pārbaudīt, kā pašvaldībās tiek ievēroti Valsts pārvaldes likuma 10.pantā iekļautie labas pārvaldības principi. Informācija par labas pārvaldības praksi katrā pašvaldībā tiks publicēta Tiesībsarga biroja mājaslapā.

Pirmā pārbaudes vizīte notika jau vakar, kad tiesībsargs Juris Jansons tikās ar Bauskas novada domes priekšsēdētāju Valdi Veipu. Klātienē pārrunāti jautājumi, par kuriem sākotnēji tika saņemtas iedzīvotāju sūdzības vai pašvaldības sniegtā informācija uz tiesībsarga rakstveida informācijas pieprasījumiem bijusi nepilnīga.

Bauskas novada dome pusotru gadu ir piemērojusi prettiesisku regulējumu skolēnu braukšanas izdevumu segšanai, tādejādi privātpersonām ir radīti zaudējumi. Tiesībsargs ir aicinājis Bauskas novada domi informēt viņu, vai pašvaldība plāno kompensēt zaudējumus skolēniem.

Bauska ir viens no septiņiem novadiem, kurā nevienai iestādei nav deleģēts pienākums izstrādāt uzvedības sociālās korekcijas programmu, kā tas ir noteikts Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Programmas bērniem ar mācīšanās grūtībām, uzvedības un emocionāliem traucējumiem vispār pašvaldībā netiek izstrādātas. Novada vadībai būs jāpaskaidro Tiesībsarga birojam, kādēļ šāda situācija novadā ir izveidojusies.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs uz šiem un vēl citiem tiesībsarga jautājumiem ir apsolījis sniegt rakstveida detalizētu izklāstu divu nedēļu laikā.