Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus par Uzvaras pieminekļa aizvākšanu

© Kaspars Krafts F64

Pirms 16.marta jeb Leģionāru atceres dienas aktivizējušies tiešsaistes petīciju parakstītāji pret leģionāru gājienu Rīgā, vienlaikus paraksti tiek vākti arī par Uzvaras pieminekļa aizvākšanu un latvisku Latviju.

Aptuveni pirms mēneša interneta vietnē "peticijas.com" bija atrodama tikai viena petīcija ar saukli "Izbeigt 16.marta gājienus Rīgā, Latvijas un latviešu vēstures pārskatīšanu!". Tolaik to bija parakstījuši 1085 cilvēki. Tagad 21.janvārī izveidotās petīcijas atbalstītāju skaits pieckāršojies, sasniedzot 5713 parakstītājus.

Tāpat 447 Lielbritānijas pilsoņu paraksti likti zem tāda paša satura petīcijas citā vietnē - "http://epetitions.direct.gov.uk/petitions/27795". Kā petīcijas iniciatore parakstījusies kāda Monika Lovenberga no Lielbritānijas. Petīcija pieejama angļu, krievu un vācu valodā.

"Kopš 1998.gada bijušie latviešu SS katru gadu 16.martā dodas gājienā galvaspilsētā Rīgā, lai pieminētu un vēstītu par kritušajiem kolēģiem kā kara varoņiem. Gājienu dalībnieku skaits pēdējo gadu laikā ir satraucoši audzis, un tagad pat tos pieļauj Latvijas amatpersonas," teikts petīcijā.

Petīcijā norādīts, ka Latvijas valdības vadītājs norādījis vietējiem medijiem, ka 16.martam nav būtiskas nozīmes, un leģionāru dienu konfrontācijai izmanto abu pušu radikāļi. "Tomēr šīs petīcijas parakstītāji ir pārliecināti, ka Latvijai, starptautiskajai sabiedrībai, Lielbritānijas valdībai, Eiropas Savienībai (ES) un NATO ir skaidri jānosoda nacistu pasākums, jo "Waffen SS" veterāni nav leģitīmi varoņi nevienā ES dalībvalstī, par kuru Latvija ir kļuvusi 2004.gadā!"

Papildu šai petīcijai izveidotas vēl vairākas citas, piemēram, petīciju "Saskaņā ar Nirnbergu jādara gals SS mantiniekiem Latvijā" parakstījuši 688 atbalstītāji, petīciju "Pret fašisma atdzimšanu Latvijā" - 209 un "Pret 16.marta mītiņu" - 93.

Vienlaikus iespējams arī parakstīt tādas petīcijas kā "Aizvākt Uzvaras pieminekli un aizliegt komunistu simbolus", ko parakstījuši 486 atbalstītāji, un "Par latvisku Latviju!", kuru parakstījuši 319 cilvēki.

Pirmo petīciju parakstījušie aicina "demontēt un aizvākt" Uzvaras pieminekli. "Ja atkritumu poligoni to atsakās uzņemt, tad vienīgā piemērotā vieta šim stabam ir uz Latvijas - Krievijas robežas kā robežstabam," teikts petīcijā. Tajā mudināts piespriest nopietnu kriminālatbildību padomju simbolu lietotājiem, komunistiskā režīma noziegumu noliedzējiem un slavinātājiem.

Savukārt otrajā petīcijā lūgts parakstīties, lai "atsevišķām Latvijas valstij un Latvijas iedzīvotājiem nelojālām un bīstamām personām tiktu anulēta pilsonība. Kā arī par to, lai šīm personām tiktu liegta jebkāda atļauja uzturēties Latvijas valstī". Kā šādi cilvēki tiek minēti eiroparlamentārieši Tatjana Ždanoka (PCTVL) un Alfrēds Rubiks (SC), "Saskaņas centra" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs (SC), Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), bijušais Saeimas deputāts Valērijs Kravcovs (SC), Saeimas deputāti Valērijs Agešins (SC) un Andrejs Klementjevs (SC), kā arī biedrības "Dzimtā valoda" aktīvists Illarions Girss. Savukārt no valsts petīcijas parakstītāji mudina izraidīt "Dzimtās valodas" līderus Vladimiru Lindermanu un Jevgēniju Osipovu.

Par dažādajām petīcijām arī notiek asas diskusijas. Tajās tiek rakstīts gan par "lētu Krievijas propagandu", gan vēstīts, ka "nacistiem-fašistiem jāmirst".

Petīcijas ievietot un tās parakstīt var ikviens interesents.