Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas baltkrievu sabiedrība aicina balsot pret grozījumiem Satversmē

Baltkrievu pilsoniskās sabiedrības koordinācijas centrs Rīgā vērsies pie saviem tautiešiem aicinājumu referendumā balsot pret otrās valsts valodas oficiālā statusa piešķiršanu krievu valodai Latvijā.

Jūsu mājas ir šeit Latvijā un jūs apkopojat ievērojamu latviešu sabiedrības daļu.

Mūsu lūgums jums ir aizsargāt likumīgās konstitucionālās tiesības un vērtības latviešu tautiešiem. Mēs aicinām jūs apmeklēt vēlēšanu iecirkņus 18.februārī un balsot PRET grozījumiem Satversmē un PRET otrās valsts valodas oficiālā statusa piešķiršanu krievu valodai Latvijā, norāda Ramans Kavalčuks Baltkrievu pilsoniskās sabiedrības koordinācijas centra pārstāvis.

"Neatkarīga valsts, dzimtā valoda, nacionālā identitāte, kultūra un tradīcijas ir katras nācijas pamatvērtības.Ir pagājuši 20 gadi kopš Baltkrievija atguva savu neatkarību un baltkrievi atsāka mūsu dzimtās valodas, nacionālās kultūras un tradīciju atjaunošanu.

Par nožēlu kopš 1995.gadā notikušā referenduma Baltkrievijā, kas notika Aljaksandra Lukašenka autoritārā režīma ilgtermiņa ierobežojošās politikas ieviešanas ietekmē, kad krievu valodai piešķīra oficiālās valsts valodas statusu, mūsu dzimtā baltkrievu valoda tiek lielā mērā diskriminēta un pamazām iznīcināta.

Baltkrievijas valdība ir saīsinājusi vai samazinājusi visus kursus, kas sākotnēji tika pasniegti baltkrievu valodā augstākās izglītības iestādēs, zinātniskās grāmatās, klasiskajā prozā un dzejā, literatūrā bērniem. Ir bijuši neskaitāmi gadījumi, kad policija ir aizturējusi cilvēkus, kā arī cilvēkiem ir bijusi liegta iestāšanās darba attiecībās tikai tādēļ, ka viņi runā baltkrievu valodā ikdienas dzīvē. Valsts pārvalde, kuru vadīja Aljaksandrs Lukašenka, izdeva rīkojumu baltkrievu mācību valodu noņemt un aizstāt to ar krievu valodu lielākajā daļā Baltkrievijas augstskolās un bērnudārzos. Mūsdienās baltkrievu valodā runājošās ģimenes pulcējas privātmājās un dzīvokļos, lai mūsu dzimto valodu un mūsu zemes patieso vēsturi mācītu saviem bērniem, baidoties no Baltkrievijas pastāvošā režīma drošības spēku uzbrukuma," teikts aicinājumā.