Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

EPI: Latvija ir otrā zaļākā valsts pasaulē

Nupat iznākušajā Jēlas un Kolumbijas universitāšu „Environmental Performance Index” (EPI) pētījumā Latvija ieņem otro vietu pasaulē, apsteidzot tādas valstis kā Norvēģija, Francija, Lielbritānija, Zviedrija un 132 valstu konkurencē atpaliekot tikai no Šveices. Savukārt šo pašu universitāšu veidotajā „Pilot Trend Environmental Performance Index” (Trend EPI) Latvija ieņem pirmo vietu.

„Latvija kā otrā zaļākā valsts pasaulē – izklausās lieliski un vienlaikus nedaudz neticami. Mums ir pamats lepoties ar jau sasniegto, ko pamanījuši arī šī starptautiskā pētījuma veicēji. Tomēr mēs paši arī vislabāk zinām to, cik daudz vēl varētu darīt, lai nākamo reizi šāda atzinība vides un ilgtspējas jomā mums neliktos pārsteigums, bet likumsakarīgs padarītā darba novērtējums,” atzīst Latvijas Vides un Reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Biedrība „homo ecos:” Jēlas un Kolumbijas universitāšu pētījumam EPI plašākas sabiedrības uzmanību pievērsa jau pirms diviem gadiem, ar sociālo kampaņu „Latvija – zaļākā valsts pasaulē?” aicinot cilvēkus mainīt savus paradumus, lai tie būtu videi draudzīgi.

„Latvijas vislielākā bagātība ir tās resursi – bioloģiskā daudzveidība, meži, ūdens, gaiss. Tas viss rada mums nenovērtējami karalisku dzīves vidi, ja salīdzinām ar ļoti daudzām citām vietām pasaulē, taču diemžēl šie resursi nav mūžīgi. Tie ir pārāk vērtīgi, lai tos aprēķinātu naudā, taču tie piešķir pievienoto vērtību mūsu valstij. To ir svarīgi atcerēties, plānojot Latvijas tautsaimniecības attīstību”, uzsver biedrības „homo ecos:” direktore Sanita Rībena.

EPI ir kvantitatīvs pētījums, kas seko nacionālajiem vides rezultātiem, lietojot labākos pieejamos datus. Pētījums tiek veikts jau ilgāku laiku, reizi divos gados publicējot rezultātus. 2008. gada, 2010. gada un 2012. gada rezultāti ir pieejami internetā. 2008. gadā Latvija bija 8. vietā, savukārt 2010. gadā – 21. vietā. 2012. gadā Latvija ir 2. vietā (dati ir apskatāmi šeit - http://epi.yale.edu/epi2012/rankings ).

Kā papildinājumu nu jau tradicionālajam „Environmental Performance Index” (EPI) Jēlas un Kolumbijas universitāšu pētnieku šogad piedāvā „Pilot Trend Environmental Performance Index” (Trend EPI), kas parāda, kā laika periodā no 2000. līdz 2010. gadam valstis soli pa solim ir risinājušas vides aizsardzības jautājumus. Šajā indeksā Latvija ir pirmajā vietā.

“Latvija, kas 2012. gada EPI ir otrā, savukārt Trend EPI – pirmā no visām pētījumā iekļautajām valstīm, pēdējos gados ir ieguldījusi lielu enerģiju, īstenojot dažādas vides iniciatīvas - piemēram, nelietojot ogles enerģijas ražošanā un aktīvi atjaunojot mežus – un rezultāti ir skaidri redzami. Arī citām valstīm, kas atrodas saraksta augšgalā, ir līdzīgs stāsts,” saka EPI projekta direktore Eindžela Hsjū (Angel Hsu).