Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Rīgā iztirgotas visas radio frekvences

Februārī Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) konkursa kārtībā piešķīrusi pēdējās divas brīvās FM radio frekvences, un tas nozīmē, ka jebkuram citam interesentam, kas vēlētos ienākt radio tirgū, šī iespēja tiks liegta, Neatkarīgajai norāda Elektronisko sakaru direkcija (ESD). Vēl nedēļas sākumā padome nezināja, cik daudz ir palikušas brīvās frekvences.

"Rīgā interese par jaunu FM apraides staciju izveidi vienmēr ir bijusi liela. Šobrīd galvaspilsētā jau darbojas 22 FM apraides stacijas. Plānots, ka tuvākajā laikā darbu sāks vēl divas FM stacijas. Lielais Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē strādājošo FM apraides staciju skaits ievērojami apgrūtina jaunu frekvences piešķīrumu noteikšanu, kas būtu saderīgi (neradītu savstarpējus traucējumus) ar jau strādājošajām un plānotajām FM apraides stacijām, kā arī nodrošinātu kvalitatīvu programmas uztveršanu vismaz lielākajā Rīgas daļā," stāsta ESD pārstāve Laura Dabare un piebilst, "esošajā situācijā tādu frekvenču, uz kuru lietošanu NEPLP varētu izsludināt konkursu Rīgā, nav".

Tas nozīmē, ka pēdējo iespēju ieiet radio tirgū ieguvušas Radio Relax un Aquarelle 94,5 FM . NEPLP norāda, ka Radio Relax veidos Daugavpils Media grupa, kas Daugavpilī nodrošina krievu valodā raidošās Europa Plus darbību, savukārt Aquarelle 94,5 FM būšot īpašs kanāls sievietēm, kurā runās par maternitātes jautājumiem, krūts barošanas propagandēšanu, veselīgu dzīvesveidu, racionālu ēdināšanu un tievēšanas jautājumiem. Aiz svītras palika radiostacija autobraucējiem, jauniešiem, programma Retro FM, kā arī citas idejas, kuras iesniedza Radio Skonto, Radio 101, kā arī telekompānija LNT.

Mediju nozares pārstāvji neslēpj, ka pastāv aizdomas par šo kanālu pārdošanu ar Krieviju saistītiem uzņēmumiem un licenču konkursa sistēmas izveidošanas korupcijas riskiem. Vairāki avoti norāda, ka savulaik neoficiālā maksa par licences saņemšanu sasniegusi pat trešdaļu no uzņēmuma vērtības, savukārt tagad tirgus ir politizēts.

"No komentāriem dzirdēts, ka politiskais tirgus ir atdots Saskaņai. Uz jautājumu, kad tas ir bijis, [padomes locekļi] atbildēja – prasiet Saskaņai. Kā Saskaņa ievēros koncepciju, atbild ar pretjautājumu – vai vispār tā būs jāievēro? Šīs frekvences parasti iet uz pārdošanu. Frekvenču piešķiršana vienmēr tiek turēta ļoti lielā noslēpumā. Nekad nav skaidrs, kurš [padomē] balsojis par, pret, un tas tikai kārtējo reizi parāda NEPLP necaurspīdīgumu lēmumu pieņemšanā," apgalvo Latvijas Raidorganziāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka.

NEPLP par komercradio darbības uzraudzīšanu atbildīgā locekle Dace Buceniece apgalvo, ka izsoles par brīvajām radio frekvencēm nevar rīkot, jo to neparedz likums, tāpēc tiek organizēts konkurss, kurā pretendenti iesniedz savu redzējumu. Koncepcijas un prezentācijas ir vienīgais veids, kā teorētiski izraudzīties labāko kandidātu. Viņa neslēpj, ka radio kanāli ir pablīvi, tāpat ir problēmas ar valodas kvotas ievērošanu. "Rīgā ražo 75 procentus no iekšzemes kopprodukta, un jebkurš, kurš grib sākt radio darbību, ekonomisko potenciālu saskata Rīgā. Svarīgākais ir kaut kur sākt," pārliecināta ir D. Buceniece.

Viņa atklāj, ka krievu valodā raidošie radio viegli apiet valodas normas. Tā, piemēram, piesaka raidījumu latviešu valodā naktī, kad ir vismazāk klausītāju, bet radio klausāmākajā laikā no rītiem raida programmu krievu valodā. "Svarīgi ir pieteikt raidījumu. Pasakot, ka turpmākās trīs stundas raidīs astoņdesmito gadu hitus, likuma norma par valodas ievērošanu ir izpildīta," piemēru min NEPLP priekšsēža vietniece.