Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldības deputāts prasa ministram naudu, noklusējot daļu patiesības

© Scanpix

Salaspils novada domes deputāta Vitālija Berezņeva (ievēlēts no partijas Vienotība) prasība vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam samaksāt kompensāciju par nesaņemto atlīdzību, jo ministra rīkojuma dēļ nav notikušas domes komiteju sēdes, demonstrē iepriekš nedzirdētu mēģinājumu iegūt naudu, izmantojot kazuistiku un juridiskas peripetijas ar ministra rīkojumu.

Deputāta mēģinājumu šādi tikt pie naudas interesantu padara vēl arī divi citi apstākļi: deputāts ministram naudu prasījis, juridiski sevi pārtapinot par privātpersonu, turklāt prasībā noklusējis, ka atlīdzību par darbu pašvaldības darba grupās (kas nodibinātas komiteju vietā) tomēr saņēmis - aptuveni divas reizes lielāku nekā tad, ja būtu sēdējis tāda paša nosaukuma komiteju sēdēs.

Lai kliedētu aizdomu ēnu pār deputāta patiesajiem centieniem, Neatkarīgā vērsās pie KNAB ar jautājumu, vai patiesībā nenotiek kukuļa izspiešana no ministra smalkā juridiskā formā.

Prasījums ministram

Deputāta prasība «izaug» no ministra K. Gerharda 2017. gada 1. augusta rīkojuma, ar kuru tika apturēts Salaspils novada domes 2017. gada 16. jūnija lēmums «Par novada pastāvīgo komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu». Ar šo domes lēmumu V. Berezņevs bija ievēlēts trijās no četrām izveidotajām domes komitejām.

Pašvaldība ministra rīkojumu apstrīdēja Satversmes tiesā. Satversmes tiesa 2018. gada 29. jūnijā ministra rīkojumu pasludināja par atceļamu. Satversmes tiesas lēmumu nolēmis izmantot V. Berezņevs, prasot K. Gerhardam kompensēt, viņaprāt, viņam pienākošos atlīdzību par nenotikušajām domes triju komiteju sēdēm laika posmā no 2017. gada 1. augusta līdz 2018. gada 29. jūlijam - 2046 eiro.

2018. gada 26. jūlijā V. Berezņevs vērsies gan pie ministra K. Gerharda, gan pie VARAM ar «Iesniegumu par mantiskā zaudējuma atlīdzinājumu un nemantiskā kaitējuma novēršanu». Kā informatīvo materiālu šo iesniegumu viņš nosūtījis arī Satversmes tiesai, ģenerālprokuroram, premjeram, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un Latvijas Pašvaldību savienībai.

Iesniegumā deputāts pieprasa K. Gerhardam divas lietas: atvainoties «man, Salaspils novada domes deputātam Vitālijam Berezņevam, par prettiesisku manu publisko tiesību ierobežošanu, laika periodā no 2017. gada 1. augusta līdz 2018. gada 29. jūnijam neļaujot man piedalīties Salaspils novada domes Izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes lietu komitejas, Ekonomiskās un teritoriālās attīstības komitejas un Dzīvokļu saimniecības komitejas darbā», kā arī «atlīdzināt man K. Gerharda prettiesiskās rīcības rezultātā radīto mantisko zaudējumu par deputāta pienākumu izpildi nesaņemtās atlīdzības veidā 2046.00 eiro apmērā, naudu pārskaitot uz manu bankas kontu ...».

Pārtop par privātpersonu

Iesniegumā deputāts paskaidrojis, ka naudu no ministra viņam ir tiesības prasīt nevis kā deputātam, bet gan kā privātpersonai. Viņš iesniegumā analizējis likumdošanā noteiktās pašvaldības deputāta un administratīvā procesa subjekta tiesības. Izpētot Satversmes tiesas atziņas saistībā ar tās lēmumu par K. Gerharda rīkojumu, V. Berezņevs secinājis, ka tikušas aizskartas viņa «subjektīvās publiskās tiesības».

Balstoties uz šo Satversmes tiesas atzinumu, deputāts secinājis, ka jautājumos, kur viņam kā pašvaldības deputātam nodarīts mantisks kaitējums, viņš no valsts amatpersonas var kļūt par privātpersonu un līdz ar to administratīvā procesa ceļā pieprasīt kompensācijas. «Saskaņā ar Satversmes tiesas secinājumiem domes deputāta subjektīvo publisko tiesību aizskārums novēršams administratīvā procesa ietvarā Administratīvajā tiesā, kas savukārt nozīmē, ka attiecībā uz manu subjektīvo publisko tiesību aizskārumu attiecināma arī kārtība, ko nosaka Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likums, un no manu aizskarto publisko subjektīvo tiesību viedokļa es esmu pielīdzināms privātpersonai administratīvajā procesā kopumā,» teikts deputāta iesniegumā.

Naudu Gerhards nemaksās

Gerharda padomniecei Santai Vaļumai Neatkarīgā vaicāja, vai ministrs maksās deputāta pieprasīto naudu, un, ja nemaksās, tad kādēļ? S. Vaļuma atbildēja, ka «Berezņeva iesniegums atzīts par nepamatotu un tajā ietvertie prasījumi pilnībā noraidīti. Attiecīgi Berezņeva prasītie maksājumi nav pamatoti, secīgi, netiks veikti.»

Vaicāta, vai ministrs naudas pieprasījumu uztvēris kā nākošu no V. Berezņeva kā deputāta, t.i., amatpersonas, vai kā privātpersonas, S. Vaļuma paskaidroja: «Ministrija konstatēja, ka V. Berezņeva prasījums un tā pamatojums neatbilst Atlīdzināšanas likuma 4. panta prasībām. Proti, ministra rīkojums par Salaspils novada domes komiteju darbības apturēšanu, sakarā ar kura izdošanu V. Berezņevs iesniedza iesniegumu, nav ne administratīvais akts, ne faktiskā rīcība. Rīkojums bija par pašvaldības lēmuma neatbilstību likumam, nevis vērsts uz V. Berezņevu individuāli. Rīkojumu izdodot, tika noteikts, ka par tā izpildi atbild domes priekšsēdētājs. Attiecīgi V. Berezņevs nav uzskatāms par privātpersonu, kam nodarīts zaudējums ar administratīvo aktu vai faktisko rīcību, un nav tiesīgs iesniegt atlīdzināšanas pieprasījumu.»

Izrādās - grib dubultā

Salaspils novada domes mājaslapā atrodams, ka tūlīt pēc ministra rīkojuma par pašvaldības komiteju darba apturēšanu pašvaldības darbs nav apstājies - dome nodibinājusi darba grupas ar tādiem pašiem nosaukumiem un noteikusi, ka darba grupu deputāti saņems tādu pašu atalgojumu kā iepriekš par darbu komitejās. Arī VARAM ierēdņi konstatējuši, ka ministra rīkojuma dēļ deputātam nav tikusi liegta «iespēja piedalīties domes lēmumu sagatavošanā un jautājumu izskatīšanā analogi atbildības jomām, kuras viņš pārraudzīja sākotnēji izveidotajās komitejās». Tādējādi ministrijā konstatēts, ka «nav pamatots V. Berezņeva apgalvojums, ka Rīkojuma rezultātā no 2017. gada 1. augusta līdz 2018. gada 29. jūnijam viņš nav saņēmis atlīdzību par darbu pastāvīgo komiteju 33 sēdēs. Turklāt tika konstatēts, ka, ņemot vērā pašvaldības domes noteikto darba grupu sēžu biežumu, par darbu darba grupās iespējams saņemt pat divas reizes lielāku atlīdzību nekā par darbu pastāvīgajās komitejās.»

Neatkarīgajai apstiprināja Salaspils novada domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Lolita Balcerbule, deputāti par rosīšanos V. Berezņeva pārstāvētajās darba grupās saņēmuši atalgojumu: «Komisijas locekļu darbs tika apmaksāts tādā pašā mērā kā pastāvīgo komiteju locekļu darbs - 62 eiro, priekšsēdētājam - 67 eiro.» Domes amatpersona apgalvoja, ka neviens domes deputāts no atalgojuma par darbu darba grupās nav atteicies. Tātad var secināt, ka deputāts grib naudu ne tikai par reāli padarīto darbu pašvaldībā, bet papildu samaksas iegūšanai juridiski «izspēlēt» vēl arī tiesas atcelto ministra rīkojumu.