Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Smēķi veikalos būs jāaizsedz

© F64

Tabaka un tabakas izstrādājumi turpmāk veikalos nebūs redzami pircējiem, tos varēs iegadāties tikai pēc saraksta lapas ar nosaukumu un cenu, šādu lēmumu vakar Saeimā apstiprināja Sociālo un darba lietu komisija. Saeimai par šādām izmaiņām otrajā lasījumā būs jālemj nākamo ceturtdien, taču Sociālo un darba lietu komisijā lēmums tika pieņemts vienbalsīgi.

Saeimas deputāta Vitālija Orlova (Saskaņa) priekšlikums jau no tā iesniegšanas brīža izraisīja asas diskusijas, tāpēc komisijas paspārnē izveidoja darba grupu. Likumprojekta redakcija paredz, ka mazumtirdzniecības smēķēšanas produktus ir aizliegts izvietot tā, ka pircēji tos var redzēt. Šī norma attieksies uz tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm, kā arī šo produktu preču zīmēm. Deputāte Silvija Šimfa (LRA) sacīja, ka darba grupa vienojusies atbalstīt šo priekšlikumu, taču tas nenoteiks, kā tieši tabakas izstrādājumi izvietojami. Tas būs atstāts pašu tirgotāju pārziņā. Lai nodrošinātu pircējiem kaut kādu informāciju, ka veikalā ir šādi produkti, pēc pircēja pieprasījuma būs pieejama informācijas lapa, kurā norādīts izstrādājuma nosaukums, tā cena un daudzums vienā iepakojumā. Šo priekšlikumu atbalsta Veselības ministrija un Latvijas Ārstu biedrība.

Jaunā norma neattieksies uz specializētajiem smēķēšanas produktu veikaliem, kas atrodas nodalītās telpās un kam ir atsevišķa ieeja.

Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča atzina, ka priekšlikums par cigarešu novākšanu no pircēju acīm galvenokārt vērsts jauniešu auditorijas virzienā un cilvēkiem, kuri ir atmetuši vai vēlas atmest smēķēšanu. Līdzīgi tabakas pieejamības ierobežojumi jau ieviesti vairākās citās Eiropas valstīs. Vienlaikus likuma grozījumi paredz, ka tabakas un citu smēķēšanas produktu noformējumā nedrīkstēs izmantot Latvijas valsts simbolus, kā arī fizisku personu un animācijas tēlu attēlojumus. Likumprojekts pēc pieņemšanas otrajā lasījumā jānosūta arī izvērtēšanai Eiropas Komisijā.