Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Finanšu ministre Saeimas vēlēšanu laikā piedalīsies šaha Olimpiādē

© F64

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) arī šogad piedalīsies pasaules šaha Olimpiādē, kas Gruzijas pilsētā Batumi noslēgsies Saeimas vēlēšanu dienā.

Latvijas Šaha federācijas valdes sēdē apstiprināti sieviešu un vīriešu izlašu sastāvs 43. pasaules šaha Olimpiādei, kas no 23.septembra līdz 6.oktobrim norisināsies Gruzijas pilsētā Batumi.

Latvijas sieviešu izlasē iekļautas lielmeistares Laura Rogule, Reizniece-Ozola, Ilze Bērziņa un FIDE meistare, Latvijas šā brīža čempione Linda Krūmiņa (2109).

Savukārt piektā izlases dalībniece, starptautiskā meistare Katrīna Amerika par savu spēlēšanu izlasē zinās tuvāko divu mēnešu laikā.

Lielākā intriga bija, vai sieviešu izlasē atkal tiks iekļauta Reizniece-Ozola. Šī pašreizējai Latvijas finanšu ministrei būs jau devītā Olimpiāde, jo šajās prestižajās sacensībās viņa debitēja vēl 16 gadu vecumā 1998.gadā.

Kā ziņots, iepriekšējā turnīrā pirms diviem gadiem Reizniece-Ozola (ZZS) uzvarēja tā brīža Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) dāmu reitinga līderi un pasaules čempioni Jifaņu Hou, izpelnoties lielu pasaules mediju uzmanību.

Tāpat šīs reizes Reiznieces-Ozolas dalība ir interesanta ar faktu, ka viņa uz Batumi dosies priekšvēlēšanu laikā, turklāt tieši Olimpiādes noslēguma dienā 6.oktobrī Latvijā risināsies Saeimas vēlēšanas.

Tikmēr Latvijas vīriešu izlasē Batumi gaidāmajam turnīram šobrīd iekļauti lielmeistari Igors Kovaļenko, Arturs Neikšāns, Ņikita Meškovs un Toms Kantāns.

Atkarībā no sekmēm Baltijas zonālo turnīru posmos un Latvijas čempionātā, uz Batumi vēl brauks lielmeistars Normunds Miezis vai FIDE meistars Arturs Bernotas.

Šaha Olimpiādes tiek rīkotas ik pēc diviem gadiem. Iepriekšējais šāda līmeņa turnīrs, kas ir prestižākais komandu cīņā, notika Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku, Latvijas kungu izlasei izcīnot augsto, 17.vietu, bet dāmām paliekot 44.pozīcijā.

Latvijas komanda lielākajā šaha notikumā pasaulē ar lielākiem un mazākiem pārtraukumiem piedalās kopš pirmās Olimpiādes, kurā 1924.gadā Parīzē Hermanis Matisons kļuva par uzvarētāju individuālajā turnīrā. Savukārt līdz šim pēdējais panākums gūts 2010.gadā, kad Ilze Bērziņa izcīnīja bronzas medaļu individuālajā vērtējumā.

Savukārt komandu vērtējumā Latvija lielākos panākumus guva 1992.gadā, kad vīru komanda bija piektā, bet dāmas izcīnīja 12.vietu.