Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Pagaidām neizdodas apkarot nelegālo nodarbinātību būvniecībā

© F64

Latvijā nelegālā nodarbinātība pērn palielinājusies divās nozarēs - būvniecībā, kā arī transporta un uzglabāšanas nozarē, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Valsts darba inspekcijas (VDI) vadītājs Renārs Lūsis.

Viņš informēja, ka kopējais inspekcijas pieķerto ēnstrādnieku skaits pagājušajā gadā valstī ir samazinājies, taču divas minētās nozares uzrādījušas tendenci, kas ir "pretēja visai kopējai bildei".

Lūsis atzina, ka nelegālā nodarbinātība būvniecībā ir augusi par spīti tam, ka pagājušajā gadā šajā nozarē tika ieviesta elektroniskā darba uzskaites sistēma. Tiesa, tā sāka darboties tikai oktobrī, tāpēc pagaidām tā vēl nefunkcionē ideāli, atzina VDI vadītājs. "Ar digitālām lietām ir tā, ka, lai tās ieietu pareizās sliedēs, ir vajadzīgs nedaudz laiks. Un mēs arī dodam šo laiku uzņēmumiem, lai sakārtotu to visu," sacīja Lūsis.

Savukārt, runājot par transporta un uzglabāšanas nozari, darba inspekcijas vadītājs atklāja, ka pērn nelegālā nodarbinātība tajā ir augusi par 40%.

Kopumā nozares ar vislielāko ēnstrādnieku īpatsvaru joprojām ir transports un uzglabāšana, tirdzniecība, lauksaimniecība un apstrādes rūpniecība, informēja Lūsis.