Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Dārgāki mājokļi par mazvērtīgāku naudu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Nekustamo īpašumu tirdzniecības starpniekfirma Latio izceļas ar prasmi uzturēt intrigu vai vismaz dažādību cenu izmaiņu apkopošanas rezultātos.

Paldies Latio, bet paldies arī Arco Real Estate un Ober Haus par ne mazākām pūlēm, daudzu gadu garumā turpinot vidējo cenu aprēķināšanu darījumiem ar padomju laika dzīvokļiem Rīgā. Šis ir apjomīgākais un likvīdākais nekustamo īpašumu tirdzniecības segments, kurā izskaitļotās cenas kalpo par indeksu, kas kvantitatīvi raksturo kopējo situāciju Latvijas nekustamo īpašumu tirgū.

Ja mūsu rīcībā nebūtu Arco Real Estate un Ober Haus izrēķināto cenu svārstību, nebūtu fona, uz kura Latio izcelties.

Latio decembra rezultāts -12 eiro par apdzīvojamās platības kvadrātmetru automātiski atsauc atmiņā 2007. gada maiju, kad Latio bija pirmais, kas apliecināja tādu pašu cenu sarukumu no 1720 eiro aprīlī līdz 1709 eiro maijā. Toreiz šī ziņa ievadīja pāris gadus ilgu cenu krituma periodu, līdz cenas 2009. gada jūnijā atdūrās pret 490 eiro par kvadrātmetru un sāka ļoti lēni, bet toties stabili celties. Tikai pērnā gada septembrī un tikai pēc Latio aprēķiniem tās tika pāri 800 eiro robežlīnijai, kuru tās gada beigās nespēja noturēt.

Pēc absolūtās vērtības nav atšķirību starp -11 eiro toreiz un -12 eiro tagad, jo viens eiro ir mazāk par neizbēgamajām aprēķinu kļūdām un noapaļošanas novirzēm. Jūtamākas ir atšķirības šīs naudas relatīvajā vērtībā, bet tā savukārt atšķiras atkarībā no tā, no kuras puses skatās. No vienas puses, 11 eiro bija mazāk attiecībā pret toreizējām mājokļu cenām; no otras puses, 12 eiro tagad ir mazāk nekā 11 eiro toreiz attiecībā pret kopējo preču un pakalpojumu cenu līmeni Latvijā un visā Eiropas Savienībā. Pilnīgi atšķirīgs toties ir Latio komentārs par cenu izmaiņu jēgu.

Toreiz Latio un tā atraktīvais vadītājs Edgars Šīns izcēlās ar brīdinājumiem par nekustamo īpašumu cenu burbuļa veidošanos un tā neizbēgamo plīšanu, kā tas patiešām notika. Šoreiz apjomīgāku vēstījumu par nekustamo īpašumu tirgus 2017. gada mācībām un 2018. gada prognozēm Latio vēl tikai pārdomā, bet ekspreskomentārs ir tāds, ka nesākas cenu burbuļa plīšana. Pēc firmas pārstāvja Ulda Galdiņa teiktā, izmaiņas skārušas nevis mājokļu cenas, bet to mājokļu kopumu, kas ar Latio palīdzību pārdots tieši decembrī. Proti, pārdots vairāk dzīvokļu par salīdzinoši zemu cenu, ko nosaka tādi iemesli kā dzīvokļa novietojums attiecībā pret ielām, veikaliem, skolām, poliklīnikām, dzīvokļa atrašanās labāk vai sliktāk uzturētā ēkā, kā arī paša dzīvokļa uzpucēšana un tā lielums (jo dzīvoklis lielāks, jo katrs kvadrātmetrs tajā lētāks). Decembrī tad nu sakrituši vairāk darījumu ar jau sākotnēji zemāk novērtētiem dzīvokļiem, bet nav notikusi dzīvokļu nocenošana. No jauna pārdošanā laisto dzīvokļu pārdevēji joprojām var cerēt, ka viņiem izdosies dzīvokļus pārdot dārgāk, nekā tas būtu bijis iespējams pirms dažiem mēnešiem.

Mājokļu cenu kāpumu 2016. gadā Neatkarīgā rezumēja ar 2017. gada 24. janvāra publikāciju Cenas augs un augs, un augs līdz kritīs. Tagad jāatkārto pilnīgi tas pats. Ir piepildījušās pērnā gada sākumā izteiktās cerības «2018. gadā ap šādu laiku atskatīties uz 2017. gadu bez šausmām».