Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Lembergs: Nabadzīgās pašvaldības tuvākajos gados paliks vēl nabadzīgākas

© Dmitrijs Suļžics/f64

Tuvākie gadi Latvijas pašvaldībām būs grūti, otrdien, 5. decembrī, preses konferencē sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Viņš norādīja, ka īpaši grūti tie būs pašvaldībām ārpus Rīgas, jo “nākamajā gadā paredzēts, ka 130 miljonus eiro iedzīvotāju ienākumu nodokli sadalīs dividendēs,” kuras valsts kapitālsabiedrībām būs pienākums ieskaitīt valsts budžetā.

“Skaidrs, ka ne jau Zilupē dzīvo lielo dividenžu saņēmēji, ne arī Ventspilī (…) viņi dzīvo Rīgā un Pierīgā,” sacīja Lembergs, skaidrojot, ka tās arī būs lielākās nodokļu reformas ieguvējas.

“Pēc diviem gadiem tas ļoti negatīvi iespaidos lielāko daļu Latvijas pašvaldību, jo palielināsies īpatsvars, ko nodokļu veidā saņems Rīga un Pierīga. Nabadzīgās pašvaldības ārpus Rīgas paliks vēl nabadzīgākas,” brīdināja Lembergs.

Ventspils mērs uzsvēra, ka nodokļu reformas ietvaros pašvaldības zaudēs būtisku ieņēmumu daļu. Pēc Lemberga aprēķiniem tie varētu būt 100 miljoni eiro gadā.

“2019. gads būs visgrūtākais. Ja iekšzemes kopprodukts augs tikpat strauji kā šobrīd, tas mīkstinās situāciju. Savukārt, ja dinamika nebūs tik liela, situācija būs smaga,” sacīja Lembergs.