Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Jauni grozījumi likumā paredzēs NĪN atlaižu piešķiršanu vecākiem, kuru bērni mācās ārvalstīs

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Nākamgad jāstājas spēkā grozījumiem likumā Par nekustamā īpašuma nodokli, ar kuriem būtu atvieglota nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaižu piešķiršana tiem vecākiem, kuru bērni mācās ārvalstīs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā optimizēt informācijas apmaiņu starp atbildīgajām institūcijām un pašvaldībām par personām, kurām pienākas NĪN atlaides, informē ziņu aģentūra LETA. Šobrīd informācijas apmaiņa nenotiek elektroniskā veidā. Neieviešot šādu kārtību, nodokļu atlaides pieprasīšana notiktu, katrai personai vēršoties pašvaldībā individuāli.

Tāpēc plānots, ka turpmāk ar atlaides saņemšanai nepieciešamo informāciju apmainīsies augstskolas, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, Tiesu administrācija un Valsts reģionālās attīstības aģentūra. Pēdējā būs tā iestāde, kas nodos pašvaldībām informāciju par personām nodokļu atlaides piemērošanai, iekļaujot atbilstošo īpašnieku un nekustamo īpašumu datus.

Šobrīd IZM nepastāv sistematizēta datu apmaiņa par tiem Latvijas valsts piederīgajiem, kuri studē ārvalstīs. Attiecīgi to skolēnu vai studentu vecākiem, kuru bērni iegūst izglītību, piemēram, Lietuvā vai Igaunijā, bet turpina dzīvot Latvijā, būs jāpieprasa atlaides individuāli. Jāatgādina, ka 2018. gadā tiesības saņemt NĪN atvieglojumu būs daudzbērnu ģimenei, ja kāds no bērniem līdz 24 gadu vecumam turpina mācīties vispārējās, profesionālās vai augstākās izglītības mācību iestādē.