Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Visā Latvijā: Semināri tiem, kuri grib siltināt ēkas

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Ekonomikas ministrija (EM) informē, ka, sākot ar oktobri, semināri par pieejamo atbalstu energoefektivitātes pasākumu īstenošanai daudzdzīvokļu ēkās notiks 19 Latvijas pilsētās.

Semināros būs pieejama praktiska informācija - kā sagatavot tehnisko dokumentāciju, kāda ir lēmuma pieņemšanas procedūra, kā saņemt līdzfinansējumu, tajā skaitā Latvijas komercbanku pārstāvji informēs par banku nosacījumiem finansējuma saņemšanai daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai. Iepriekšējā Eiropas Savienības fondu plānošanas perioda ietvaros, laika posmā no 2010. līdz 2016. gadam, ar ES fondu līdzfinansējumu Latvijā kopumā renovētas vairāk nekā 700 ēku.

Semināri par energoefektivitātes pasākumu īstenošanu daudzdzīvokļu ēkās un pieejamo valsts atbalstu notiks: 25. oktobrī - Tukumā un Talsos; 26. oktobrī - Ventspilī un Liepājā; 1. novembrī - Jēkabpilī un Daugavpilī; 2. novembrī - Rēzeknē un Preiļos; 8. novembrī - Siguldā un Salacgrīvā; 9. novembrī - Valmierā un Madonā;

15. novembrī - Salaspilī un Ogrē;

16. novembrī - Dobelē un Bauskā; 21. novembrī - Rīgā; 29. novembrī - Babītē; 5. decembrī - Jūrmalā.

Atbalstam daudzdzīvokļu ēku renovācijai no 2016. līdz 2023. gadam būs pieejami 166 470 588 eiro. Programmas ietvaros plānots, ka aptuveni 1700 ēkas tiks atjaunotas (tajās kopumā dzīvo aptuveni 13 500 ģimeņu). Ēku renovācijas mērķis ir būtiski ietaupīt enerģiju un to izmantot iespējami lietderīgāk. EM skaidro: energoefektivitāte nozīmē enerģijas lietderīgu izmantošanu. Lai samazinātu enerģijas patēriņu ēkā, ir nepieciešams saprast, kādi siltuma zudumi ir jākompensē, kāpēc tie ir radušies un kādi energoefektivitātes pasākumi ir jāveic. Tā kā katra māja ir unikāla, arī energoefektivitātes pasākumi katrai ēkai būs atšķirīgi. Ēkas energoefektivitāti izsaka kilovatstundās uz kvadrātmetru gadā (kWh/m2 gadā), to raksturo konkrētās ēkas apkurei, ventilācijai, dzesēšanai, apgaismojumam un karstā ūdens apgādei nepieciešamās enerģijas patēriņš ēkas tipam raksturīgos ekspluatācijas apstākļos.

Rīdzinieki ar savas dzīvojamās ēkas siltumenerģijas patēriņu var iepazīties Rīgas enerģētikas aģentūras mājaslapā, sadaļā Datu bāze dzīvojamām mājām Rīgā. Datus var salīdzināt ar kompleksi renovētām ēkām Latvijas galvaspilsētā - arī tas var kalpot par stimulu renovēt, tajā skaitā siltināt, māju, lai apkures rēķini samazinātos.