Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ar bezjēdzīgām ziedojumu akcijām Zemessardzei tracina sabiedrību

© Ekrānšāviņš / Youtube.com

Turpinoties organizācijas LATO rosinātajai ziedojumu akcijai zemessargu atbalstam – nakts redzamības iekārtu iegādei, zināmu neizpratni izraisījis fakts, ka šāda izmantojuma iekārtas tieši pašlaik iepērk arī Aizsardzības ministrija. Taču militārie iepirkumi notiek lēni, smagnēji, un, kā skaidro kampaņas iniciatori, spēja redzēt zemessargiem nepieciešama nekavējoties.

Šogad aizsardzības nozares budžets ir lielāks nekā jebkad agrāk un nākamgad pieaugs vēl, sasniedzot 2% no IKP jeb absolūtos skaitļos - 559 miljonus eiro. Tātad naudas pietiek visdažādākajiem mērķiem. Drīzāk problēmas rada tās apgūšana.

Ekrānšāviņš no avīzes

Pēc tam, kad pērn uzsāktā kampaņa šomēnes startēja ar jauniem videorullīšiem un uzsaukumiem sociālajos tīklos, Aizsardzības ministrija pavēstījusi, ka nakts redzamība zemessargiem būs, un par valsts naudu: «Jau tuvākajā laikā Zemessardzes kaujas spēju stiprināšanai visiem Zemessardzes bataljoniem tiks iegādāts militārajām vajadzībām un specifikai atbilstošs nakts redzamības aprīkojums. Nakts redzamības ierīču iepirkums notiek kopš 2016. gada novembra, un šobrīd iepirkums nonācis tā pēdējā stadijā, kad iepirkuma komisija izvērtē iesniegtos piedāvājumus. Noslēdzoties iepirkumam, Zemessardzei tiks iegādātas 630 universālās nakts redzamības ierīces «MONOKLIS» un 90 nakts redzamības ierīces «BRILLES».» Te gan jāpaskaidro, ka pēdējā iepirkuma stadija nozīmē arī konkursantu tiesības pārsūdzēt rezultātus. Ja tā notiks, iepirkums var atkal aizkavēties mēnešiem ilgi.

Šis ir viens no argumentiem, ko par labu ziedojumu kampaņas turpināšanai min tās iniciators zemessargs Juris Ulmanis. Ekipējuma nepietiek jau pašlaik, un tas vajadzīgs jau pašlaik. Viņš arī uzskata, ka ministrija par nakts redzamības iekārtu nodrošināšanu zemessargiem nebūtu sākusi domāt, ja ne šī akcija, kurā pērn tika savākti 63 tūkstoši eiro. Šogad, kampaņu atsākot, kontā jau ieskaitīti 2794 eiro. Jāpaskaidro, ka nakts optikas līdzekļi ir patiešām dārgi. Kampaņas mājaslapā piedāvātais monoklis maksā teju pusotra tūkstoša eiro, infrasarkanā novērošanas kamera - divtik. Taču ziedotājiem arī jāņem vērā, ka šīs ir civilas, nevis militāras nozīmes preces. Uz to norāda arī Aizsardzības ministrija, liekot saprast, ka īsto redzēšanu zemessargiem naktī nodrošinās tikai valsts iepirkums:

«Nakts redzamības ierīces, ko iegādāsies Zemessardzei, ir speciāli pielāgotas militārajai specifikai. Šādu ekipējumu, kas paredzēts militārajām vajadzībām, var iegādāties tikai Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki. Līdz ar to šo nakts redzamības ierīču kvalitāte, funkcionalitāte un tehniskie parametri ir augstāki nekā to civilajam ekvivalentam.»

Juris Ulmanis tikmēr atgādina, ka viņa akcijas mērķis ir lielāks par dažiem desmitiem nakts briļļu - tā ir Zemessardzes atpazīstamība, rekrutēšana, sabiedrības atbalsts zemessargiem.