Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Galvenie iemesli iedzīvotāju emigrācijai- zems atalgojums, nespēja atrast darbu

© F64 Photo Agency

Galvenie iemesli, kāpēc Latvijas iedzīvotāji pārceļas dzīvot uz citām valstīm, ir zems atalgojums un nespēja atrast darbu, pavēstīja Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijā.

Aptaujā, kas veikta sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījuma centru SKDS, 91% respondentu atzinuši, ka personīgi pazīst kādu, kurš ir pārcēlies strādāt uz ārvalstīm, bet 8% šādus cilvēkus personīgi nepazīst. Tostarp salīdzinoši biežāk, kādu, kurš ir pārcēlies strādāt uz ārvalstīm, pazīst iedzīvotāji, kuri dzīvo Latgalē (97%).

Minētajā aptaujā 48% no respondentiem, kuri pazīst kādu, kurš ir pārcēlies strādāt uz ārvalstīm, atzīmējuši, ka galvenais iemesls, kāpēc attiecīgais cilvēks pārcēlies strādāt uz ārvalstīm, bija pārāk zems atalgojums Latvijā, bet 22% norādījuši, ka šis cilvēks nevarēja atrast darbu Latvijā. Vienlaikus 8% no respondentiem, kuri pazīst kādu, kurš ir pārcēlies strādāt uz ārvalstīm, atzīmējuši, ka galvenais iemesls, kāpēc konkrētais cilvēks pieņēmis šādu lēmumu, bija labāki dzīves apstākļi citā valstī, bet 6% minējuši, ka attiecīgajam cilvēkam bija parādsaistības.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Starp iedzīvotājiem, kuri pazīst kādu, kurš ir pārcēlies strādāt uz ārvalstīm, jo Latvijā saņemtais atalgojums bijis pārāk zems, lielāku īpatsvaru veido gados jaunākie respondenti (vecumā no 18 līdz 34 gadiem), strādājošie, iedzīvotāji ar vidēji augstiem vai augstiem ienākumiem, kurzemnieki, kā arī lauku iedzīvotāji.

Savukārt starp iedzīvotājiem, kuri pazīst kādu, kurš pārcēlies strādāt uz ārzemēm, jo nevarēja atrast darbu Latvijā, lielāku īpatsvaru veido gados vecākie respondenti (vecumā no 64 līdz 74 gadiem), nestrādājošie, ar vidējiem ienākumiem, iedzīvotāji, kuri dzīvo Kurzemē un Latgalē.

Aptauja veikta no 4. līdz 17.augustam, ar tiešo interviju palīdzību aptaujājot 1003 respondentus to dzīves vietās.