Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Latvija bēg no izputējušās "Latvijas Krājbankas" īpašnieka Antonova

© Publicitātes foto

Nevis izputējušās Latvijas Krājbankas (LK) īpašnieks Vladimirs Antonovs bēguļo, bet Latvijas valsts varas iestādes dara visu iespējamo, lai nebūtu jātiekas ar Antonovu.

Valsts policija un Ģenerālprokuratūra vakar sniedza atbildes uz Neatkarīgās jautājumu, ko tās darījušas un dara, lai varētu pratināt un vajadzības gadījumā apsūdzēt, tiesāt un sodīt bijušo LK īpašnieku Vladimiru Antonovu. Viņa banka tika slēgta 2011. gada novembrī, un tās joprojām nesegto parādu summu var noapaļot uz pusmiljardu eiro. Septiņu gadu laikā nav rastas atbildes, kur tie palikuši un kas par to atbildīgs. Valsts policijas un Ģenerālprokuratūras atbildes autentiski, lakoniski un izsmeļoši parāda, kādā veidā tas nokārtots.

Ekrānšāviņš no avīzes

Abas atbildes šeit sniegtas vārds vārdā pilnā apjomā. No vienas puses, tās kā radītas rubrikai Bez komentāriem un daudz ko apliecina pašas par sevi. No otras puses, to izteiksmība pieaug proporcionāli katra Neatkarīgās lasītāja informētībai par LK lietām. Tāpēc dažus datus un faktus tomēr atgādināsim.

Pirmkārt, paturpināsim ķēdīti, kurā policija sūta uz prokuratūru un prokuratūra - uz tiesu. Labi, bet tiesas process taču ir pasludināts par aizklātu. Kāda tad tam būtu jēga, ja žurnālisti u. c. interesenti pēc tam drīkstētu uzzināt, kas tiesā noticis vai nav noticis un kāpēc tiesa lēmusi rīkoties tā vai šitā?

Otrkārt, nevajadzētu palaist garām faktu, ka prokuratūra sūta uz tiesu noskaidrot kaut ko par tiesai atdotās lietas tālāko virzību, bet pati atsakās atbildēt identisku jautājumu par lietu, kas vēl atrodas pašas prokuratūras lietvedībā.

Treškārt, policija patiešām vairs nav prokuratūrai atdoto lietu virzītāja, ja ar to saprot lietu izmeklēšanu, bet policijai paliek funkcija izpildīt prokuratūras vai tiesas rīkojumus, kas konkrētajā gadījumā būtu rīkojums dabūt rokā V. Antonovu. Vai tāds rīkojums eksistē? Jautāts policijai tas tika, atbilde šeit redzama.

Ceturtkārt, policijas un prokuratūras atbildes ir jālasa kā visas septiņus gadus ilgās izmeklēšanas kvalitātes rādītājs. Proti, ka neviens šīs lietas izmeklētājs nav pat iedomājies (nestāsta, ka būtu iedomājies, bet nav spējis Krievijas dēļ, kas izklausītos ticami), ka par bankas izputēšanu tomēr vajadzētu aprunāties ar bankas īpašnieku.

Izmeklēšanas kvalitāti apstiprina arī fakts, ka tā lieta, ko prokuratūra atzīst par atrodošos savā lietvedībā, tur nonākusi atpakaļ no Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas, kas nav ņēmusi šo lietu pretī kā nenoformētu atbilstoši likuma prasībām.

Piektkārt, paldies policijai un prokuratūrai par atbildēm, kas vislabākajā veidā apstiprina Neatkarīgās 3. augusta publikāciju Bondars un Priedītis cieš Antonova vietā. Proti, ka daļa no LK zaudējumiem ir Latvijas valsts ieguvumi. Gan jau līdzīgu iemeslu dēļ izčibējuši arī sākotnēji ļoti kareivīgie Lietuvas valsts iestāžu solījumi noteikti noķert un tiesāt V. Antonovu par Snoras bankas izputināšanu.

***

Informējiet, lūdzu, vai Latvija prokuratūras vai kādas citas iestādes personā šobrīd veic darbības bijušā Krājbankas īpašnieka Vladimira Antonova nogādāšanai Latvijā.

Subject: Re: par Vladimiru Antonovu

Date: Wed, 2 Aug 2017 16:16:24 +0300

From: Ilze Jurēvica<ilze.jurevica@vp.gov.lv>

To: arnis@rb.lv

Labdien!

Ņemot vērā, ka attiecīgais kriminālprocess ir nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai un vairs neatrodas Valsts policijas lietvedībā, Valsts policija nav tiesīga komentēt jautājumus par Prokuratūras, kā lietas virzītāja lietvedībā esošiem procesiem. Ar visiem ar izmeklēšanas darbībām saistītiem jautājumiem/pieprasījumiem aicinām runāt ar procesa virzītāju prokuratūru.

Ar sveicieniem, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Ilze Jurēvica

***

Subject: 2017_08_03_Atbilde

Date: Thu, 03 Aug 2017 09:31:16 +0300

From: Kristine Sutugina<kristine.sutugina@lrp.gov.lv>

To: arnis@rb.lv

Labdien!

Ģenerālprokuratūra skaidro, ka tā dēvētā "Latvijas Krājbankas" pamata krimināllieta šobrīd vēl atrodas prokuratūras lietvedībā. Tiek veiktas nepieciešamās procesuālās darbības lietas nodošanai tiesai.

Par krimināllietu, kas šobrīd atrodas iztiesāšanā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā. Tā atrodas procesa virzītāja konkrētās tiesas lietvedībā, tāpēc Jums interesējoši jautājumi adresējami Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Ar cieņu

Kristīne Sutugina, Latvijas Republikas Prokuratūras preses sekretāre

Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV1801