Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Jūnijā Latvijā turpinājās mājokļu cenu pieaugums

© Ekrānšāviņš no avīzes

Jūnijā Latvijā turpinājās mājokļu cenu pieaugums un dzimstības samazinājums.

Mājokļu cenu izmaiņas jūnijā turpināja maija tendences, kādas 16. jūnija Neatkarīgajā liktas zem virsraksta Mājokļu cenu burbulis noapaļojas. Tas attiecās uz triju lielāko nekustamā īpašuma tirdzniecības starpnieku izrēķināto Rīgas standartapbūves dzīvokļu cenu tuvināšanos tādā veidā, ka Latio nosauktā cena 780 eiro par kvadrātmetru palikusi turpat, kur bija maijā, bet Arco Real Estate uzrāda cenu kāpumu par 5 eiro (=750) un Ober Haus - par 4 eiro (=725).

Latio nosauktās cenas nemainīšanās jūnijā apstiprina Neatkarīgās vērtējumu, kas izteikts 16. jūnijā, ka Latio uzrādītā cena jau ir tādā augstumā, ka «vairāk prasītos cenu korekcijas -1 nekā tempa korekcija līdz +1». Pat ja cenu korekcija nav notikusi, cenu pieaugums atrodas uz robežas ar cenu pazemināšanos. Latio tomēr nešķiet, ka šī robeža tiks pārkāpta. Pēc uzņēmuma pārstāvja Ulda Galdiņa teiktā, padomju laika dzīvokļu cenas ceļ jauno ekonomiskās klases dzīvokļu trūkums, jo to celtniecība nespēj zibenīgi sekot cilvēku maksātspējas kāpumam. Jauno projektu attīstītāji un viņu finansētāji grib redzēt maksātspējīgā pieprasījuma kāpumu kaut cik ilgu laiku, pirms sāk būvēt ēkas, kam šāds pieprasījums jāapmierina. Šādas piesardzības sekas bieži vien ir tādas, ka māju celtniecības nobeiguma fāzē pieprasījums pēc tām jau ir zudis. Tad nākas jaunbūves uzturēt līdz nākamajam pieprasījuma vilnim, kas šobrīd jau ir aiznesis sev līdzi no iepriekšējiem būvniecības kāpinājumiem pāri palikušos mājokļus. Kuri pircēji nokavējuši tajos apmesties, tie meklē un maksā par labāko no labākā, ko iespējams atrast padomju laika mantojumā.

Maksātspējīgā pieprasījuma finansēšanas avoti paliek neskaidri, bet noteikti nav tā, ka visi gribētāji no tiem smeļ vienādi daudz naudas. Šie smēlieni noteikti ir tikpat dažādi kā cenu līmeņi dažādās Rīgas teritorijās. Cilvēkiem jāmeklē labākais no labākā tajā cenu līmenī, kādu viņi spēj atļauties. Citiem vārdiem sakot, tajā Rīgas nostūrī tuvāk vai tālāk no pilsētas centra, kurā viņi var atļauties nopirkt dzīvokli.

Arco Real Estate versijā sērijveida dzīvokļu vidējo cenu amplitūda jūnijā bijusi starp 887 eiro par kvadrātmetru Teikā un 535 eiro par kvadrātmetru - Bolderājā. Te parādās vēl viens cenu burbuļa noapaļošanās aspekts, jo cenu summārais pieaugums 2017. gada pirmajā pusē bijis +10% Bolderājā un +2,7% - Teikā. Mazāk uzskatāmā veidā šādu cenu izlīdzināšanos nodrošina kvadrātmetra vidējās cenas pieaugums atkarībā no dzīvokļu platības. Relatīvi dārgākā vienistabas dzīvokļa cena jūnijā kāpusi par 0,2%, bet relatīvi lētākais četru istabu dzīvokļa kvadrātmetrs sadārdzinājies par 1,3%.

Var saukt par dīvainu tādu faktu, ka dzīvokļu cenu uzrāviens laika ziņā sakrita ar dzimstības pavēršanos no pieauguma uz samazināšanos. Kopš 2010. gada dzimstība un dzīvokļu cenas paralēli auga kaut lēni, bet stabili. Tikpat labi gan iespējams apgalvot pilnīgi pretējo, ka tas ir nevis dīvaini, bet loģiski. Starp iespējām ieguldīt naudu bērnos vai dzīvokļos cilvēki izvēlējušies ieguldījumus dzīvokļos.