Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Mājokļu cenu pieaugums maijā turpinājies

© Ekrānšāviņš no avīzes

Mājokļu cenu pieaugums maijā turpinājies, bet atstatums starp Latio, Arco Real Estate un Ober Haus uzrādītajām cenām samazinājies.

Par mājokļu cenu virzības rādītājiem izmantoto Rīgas standartapbūves dzīvokļu cenu celšanās joprojām ir strauja. Tīri sezonālu svārstību neietekmētais maija cenu salīdzinājums pēdējos gados rāda ne tikai cenu pieaugumu, bet arī pieauguma paātrinājumu. Latio uzrādītās cenu izmaiņas kopš 2014. gada maija kārtojas rindā +1, 0, +2 un tagad atkal +1, kas radītu mānīgu cenu stabilitātes iespaidu, ja mēs neatcerētos par +27 (!) februārim un +19 aprīlim. Pēc šādiem pieaugumiem vairāk prasītos cenu korekcijas -1 nekā tempa korekcija līdz +1. Arco Real Estate aprēķinātā cenu pieaugumu rinda maijā kopš 2014. gada ir +3, +1, +3 un + 8, un Ober Haus rinda ir +4, 0, +2 un +6.

No tagadējā laika skatoties, izceļas cenu sastingšana 2015. gada pavasarī un sakustēšanās gluži kā pēc komandas no Frankfurtes, kur Eiropas Centrālā banka 2015. gada 1. martā sāka drukāt un gāzt komercbankās 60 miljardus (ne miljonus) eiro mēnesī un pēc tam palielināja naudas emisijas apjomu līdz 80 miljardiem. Tagad Neatkarīgās publikācijas ar apliecinājumu mājokļu sadārdzinājumam jāliek ECB slavas muzejā, jo visu cenu celšana taču bija un ir ECB mērķis, bet avīzē nav uzrādīti kanāli, pa kādiem nauda nonāk no Frankfurtes līdz Rīgai. Avīzē ir bijuši tikai signāli par eiro vērtības sabrukuma draudiem. Ar tiem pietika, lai cilvēki izvilktu savus eiro krājumus no pažobelēm skaidrās naudas veidā un pārliktu atpakaļ pažobelēs kā savās īpašumtiesībās uz šīm pažobelēm. Latvijas valsts uztvēra tādu rosību kā iespēju septiņas līdz piecpadsmit reizes celt nekustamā īpašuma nodokļa likmes, jo mājokļu cenu celšanās taču parāda, ka cilvēkiem ir vairāk naudas nekā saprašanas, kur šo naudu bāzt. Sabiedrība uz nodokļu celšanu savukārt atbild ar 2008. gada ekonomiskās krīzes laikam atbilstošu dzimstības sarukumu šā gada pirmajā pusē (lejupeja sākās jau pērnā gada rudenī) un pastiprinātu izceļošanu, tāpēc cenu kāpums cilvēku izmiršanas un izceļošanas dēļ pamestiem vai pametamiem mājokļiem ir vēl jo vairāk mulsinošs.