Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Globālajā kiberuzbrukumā cietuši cilvēki arī Latvijā

© Scanpix

Aizvadītajā diennaktī piedzīvots līdz šim pasaulē vērienīgākais kiberuzbrukums. Kā lieciena portālā "lsm.lv" publicētā informācija, tad no šī izspiedējvīrusa cietuši cilvēki arī Latvijā.

"Cert.lv" drošības ekspers sarunā ar "lsm.lv" informējis, ka līdz šim Latvijā saņemti septiņi ziņojumi no cilvēkiem, kuri cietuši no šī vīrusa. "Diemžēl šobrīd nav zināms veids, kā atšifrēt šos datus, nemaksājot izspiedēju pieprasīto maksu. Tas, ko var darīt cilvēki - uzstādīt atjauninājumus ''Windows'' operētājsistēmai, lai salabotu kļūdu, kuru izmanto vīruss savā darbībā. Atjauninājumi ir jau pieejami, un tos nekavējoties nepieciešams uzstādīt, lai novērstu iespēju, ka vīruss uzbrūk. Vēl nepieciešams aizsargāt datorus ar ugunsmūri, lai nebūtu pieejamas viņu tīklu mapes internetā un tādējādi novērstu iespēju, ka vīrsuss tām piekļūst,'' skaidro Mālkalnietis.

Scanpix

Jau vēstīts, ka uzbrukumos izmantots tā saucamais izspiedējvīruss, kas bloķē upura datorā esošos dokumentus, kamēr netiek samaksāta pieprasītā summa - 300 līdz 600 ASV dolāru, kas pārskaitāma virtuālajā valūtā "Bitcoin".

Vīruss izplatīts ar e-pastu palīdzību, kā pielikums šķietami nekaitīgām mēstulēm, piemēram, darba piedāvājumiem vai rēķiniem.

Kiberdrošības eksperti vēsta, ka saskaņā ar viņu novērojumiem daļa upuru esot jau samaksājusi pieprasīto izpirkumu.

AVOTS: lsm.lv