Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Izglītos un informēs par ēku siltināšanu

© F64

Ekonomikas ministrija vairākās Latvijas novadu pašvaldībās ir rīkojusi seminārus par daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes paaugstināšanu un pieejamo valsts atbalstu. Rīt informatīvais seminārs notiek Olainē, bet 6. aprīlī – Rīgā, kur ir ļoti maz renovētu ēku, ja salīdzina ar to kopējo skaitu pilsētā.

Seminārus rīko Ekonomikas ministrija un Attīstības finanšu institūcija Altum informatīvās kampaņas Dzīvo siltāk ietvaros. Seminārā Rīgā interesenti tiks informēti par Eiropas Savienības fondu atbalsta programmas Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu dzīvojamās ēkās nosacījumiem, tehniskās dokumentācijas sagatavošanas niansēm, lēmuma pieņemšanas procedūru, kā arī līdzfinansējuma saņemšanas aspektiem. Seminārā piedalīsies banku pārstāvji, kas informēs par kredīta saņemšanas nosacījumiem.

SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) informē, ka ir saņemti 25 dzīvojamo māju kopību lēmumi par ēku atjaunošanu, piesaistot Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Kopumā šajās mājās dzīvo gandrīz 900 ģimenes. Uzņēmums plāno, ka šajā plānošanas periodā pirmās mājas renovācijas darbi tiks uzsākti šī gada būvniecības sezonā. Dzīvokļu īpašniekiem vēl ir laiks izlemt, vai viņi vēlas renovēt savu daudzdzīvokļu namu, piesaistot Eiropas finansējumu līdz 50 procentiem. Tas ļaus ēkas atjaunošanā mazāk ieguldīt pašu dzīvokļu īpašnieku līdzekļu. RNP nosauc piemēru, ka lēmumu spējusi pieņemt arī dzīvojamā māja, kurā ir 140 dzīvokļi. Tātad - ja ir stimuls, dzīvokļu īpašnieki spēj vienoties par kopīgu un lielākajai daļai izdevīgu lēmumu.

***

Uzziņai

• Lai noskaidrotu par savas mājas (Rīgā) atjaunošanas iespējām ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu līdz pat 50 procentu apmērā, iespējams pieteikties uz individuālu konsultāciju, sūtot epastu uz siltinasana@rnparvaldnieks.lv.

• 2016. gada 15. martā Ministru kabinets apstiprināja jauno atbalsta programma energoefektivitātes paaugstināšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkās. Atbalstam daudzdzīvokļu ēku renovācijai laika periodā no 2016. līdz 2023. gadam būs pieejami 166 470 588 eiro. Jaunās programmas ietvaros plānots atbalstīt aptuveni 1700 ēku atjaunošanu, sniedzot iespēju gandrīz 13 500 ģimeņu sasniegt būtisku enerģijas ietaupījumu. Sīkāka informācija par programmu ir pieejama Altum mājaslapā un Ekonomikas ministrijas mājaslapā https://em.gov.lv/lv/es_fondi/dzivo_siltak/pasakumi/.