Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kozlovskis: Patvēruma meklētājiem draud palikšana uz ielas

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis apgalvoja, ka ja nekas netiks mainīts, tad no Latvijas aizbraukušajiem patvēruma meklētājiem, kuri tiks atgriezti atpakaļ, draud dzīvošanas uz ielas.

"Mani uztrauc tas, kas notiks ar bēgļiem, kuri tiks atgriezti vai paši atgriezīsies Latvijā, jo viņi nebūs sagatavoti un nespēs iekļauties sociāli-ekonomiskajā sistēmā," pauž R. Kozlovskis. Ministrs apgalvo, ka šādā situācijā patvēruma meklētājiem draud dzīvošana uz ielas. Viņš šobrīd mudina atbildīgās amatpersonas darīt visu iespējamo, lai šāda situācija nerastos.

Taujāts par to, kāpēc Latvijā tika ievesti vairāki patvēruma meklētāji no Eritrejas bez ģimenēm, R. Kozlovskis apgalvo, ka saskaņā ar starptautisko regulējumu nav iespējams pieprasīt tikai patvēruma meklētājus ar ģimenēm, lai gan tas ir profils, uz ko tiecas Latvija. Vienīgais kritērijs, kā noraidīt šos patvēruma meklētājus ir drošības aspekts.

Taujāts par drošības pasākumiem 16. martā, ministrs pauž, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu, situācija ir līdzīga. Šobrīd nav konstatētas nekādas provokācijas un akcijas, bet pastāv individuālais risks uz šādām provokācijām. R. Kozlovskis vēsta, ka ir gaidāmi nacistisko grupējumu mītiņi pie konsulātiem ārzemēs ar mērķi radīt starptautisku kaitējumu valstij.

Šogad ir arī veikti vairāki pasākumi Drošības policijas stiprināšanai, piemēram, palielināts Drošības policijas budžets. Ministrs atzīst, ka pretterorisma operāciju stiprināšana šobrīd ir prioritāte.