Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Rūpniecībai pazudušas skrūvītes

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) liecina par rūpniecības pieaugumu šā gada janvārī par 4,7% pret 2016. gada janvāri un brīdina par 2,8% sarukumu attiecībā pret 2016. gada decembri.

Rūpniecība janvārī cietusi no Latvijas autobūves sabrukuma. Tās janvāra apjomā -7,4% pret decembri un tikai +10,7% pret pagājušā gada janvāri pretēji +49,8% vēl decembrī pret decembri. Jau ir pazīstams CSP skaidrojums, ka ar autobūvi Latvijā jāsaprot mazu skrūvīšu vīlēšana pēc ārzemju autobūves uzņēmumu pasūtījuma. Protams, ka šāds sarukums vilcis sev līdzi kopējo rūpniecības rādītāju no izcila pieauguma +11,5% decembrī pret 2015. gada decembri uz daudz pieticīgākajiem +4,7% janvārī pret janvāri.

Rūpniecības rādītāji un to izmaiņas lielā mērā velkas nopakaļ klimatiskajām svārstībām mēneša vidējās temperatūras izskatā. CSP datu bāzē atrodams atgādinājums, ka pērnais janvāris bijis krietni auksts ar -7,1 °C pretēji pēdējam janvārim ar -2,7 °C. Siltums ziemā veicinājis ieguves rūpniecības un karjeru izstrādes pieaugumu par 18,8%, bet toties nodzinis enerģētikas kopējo rādītāju līdz -0,4% pret pagājušā gada janvāri. Labā un arī ticamā ziņa ir par elektroenerģijas ražošanas pieaugumu, jo siltajā janvārī sniegs tikpat daudz kusa kā sniga un ūdens grieza HES turbīnas, bet gāzes patēriņa kritumu enerģētikas rādītājam kopumā elektrība nekompensēja.

Janvārī attiecībā pret decembrī -2,8% gan rūpniecībai kopumā, gan apstrādes rūpniecībai tajā skaitā, bet enerģētikai -3,5% un ieguves rūpniecībai +2,9%. Pēdējie divi rādītāji neatbilst vidējās gaisa temperatūras samazinājumam no +1 °C decembrī līdz -2,7 °C janvārī, kam vajadzēja palielināt pieprasījumu pēc siltuma un atturēt no sasalušas zemes rakšanas vairāk nekā no apstrādes rūpniecības uzņēmumu darbināšanas. Gāzes kopējā patēriņa samazināšanās signalizē, ka apstrādes rūpniecības uzņēmumi piebremzējuši ļoti daudzu skrūvīšu un ne tikai skrūvīšu ražošanu.