Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Būvnieks: Katrā otrajā būvlaukumā būvdarbi tiek veikti pēc neatbilstoša projekta

© Romāns Kokšarovs/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumam "900 sekundes" Būvniecības valsts kontroles biroja direktors Pēteris Druķis apgalvoja, ka katrā otrajā būvlaukumā būvdarbi tiek veikti pēc neatbilstoša projekta.

P. Druķis pauda būvnieki strādā pēc projektiem, kuriem nav nepieciešamo saskaņojumu un termiņi. Viņš šo situāciju pielīdzina kā ceļošanu, bez atbilstošas pases - ja cilvēkam nav atbilstošas pases, tad viņš valsti pamest nedrīkst, savukārt šajāgadījumā būvneiki turpina savus darbus arī ar neatbilstošu projektu. P.Druķis arī atzīst, ka situācija ir labāka būvprojektos, kuros tiek piesaistīta Eiropas Savienības nauda. Šajos projektos Eiropas būvniecības regulējumi, galvenokārt tiek ievēroti, savukārt Latvijas nacionālais regulējums ievērots netiek.

''Mēs redzam, ka nozare nav spējīga pašregulēties. Šeit ir nepieciešams iesaistīties valstij un kontrolēt, lai darbi notiek caurspīdīgi. Tur, kur ir Eiropas regulējums, tur nozare spēj sevi sakārtot un strādāt pēc nolikuma. Tur mēs redzam uzlabojums. Bet tur, kur is nacionālais regulējums, tur mēs redzam situācijas pasliktināšanos. Būvnieki veic būvdarbus pēc nepilnīgi izstrādātiem projektiem. Tieši tāpēc tiek veiktas kontroles, lai novērstu traģiskus nelaimes gadījumus,'' pauž P. Druķis.

Viņš arī min, ka aptuveni 40% no pārbaudītajiem būvprojektiem tika atklāts, ka būvniecības darbus vada nekvalificēts būvdarbu vadītājs vai tāda nav vispār.

Taujāts par situāciju ar sabiedriski nozīmīgām ēkām, P. Druķis apgalvoja, ka situācija nav uzlabojusies un vēl aizvien aptuveni 40% no visām pārbaudītājām sabiedriskajām ēkām ir būvniecības pārkāpumi, kuri nav novērsti.