Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Inspekcija izbrāķē Stradiņu jauno ēku

© F64

Veselības inspekcija iebilst pret Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunbūves nodošanu ekspluatācijā, jo atklājusi vairākas nepilnības paveiktajos darbos un neatbilstības starp uzcelto un projektā paredzēto. Piemēram, esot plānotas operāciju zāles, bet telpas nav uzceltas atbilstoši operācijas zāļu prasībām.

Veselības inspekcijas atzinums ir būtisks, lai Stradiņa slimnīcas A korpusa pirmā kārta varētu sākt darbu. Būvnieki norāda, ka ēka ir izprojektēta atbilstoši slimnīcas dotajam uzdevumam un uzcelta atbilstoši pasūtītāja saskaņotajam tehniskajam būvprojektam.

Stradiņa slimnīcas jaunās būvniecības daļas vadītājs Jānis Komisārs Neatkarīgajai atzīst, ka, visticamāk, patiešām varētu būt kādas neatbilstības, kas ir dokumentācijā (tā saskaņota 2011. gadā) un ko reāli Stradiņi vēlas realizēt šajā jaunceltnē, piemēram, nesaprotamas ir Veselības inspekcijas iebildes par operāciju zālēm, jo tādas pirmajā kārtā uzceltajā ēkā nav plānotas. Tajā pašā laikā viņš pieļauj, ka apjomīgā un sarežģītā projekta realizācijas un dažādo pārmaiņu gaitā dokumentos visas izmaiņas precīzi nav iestrādātas. Jāatgādina, ka sākotnēji bija plānots celt visu A korpusu uzreiz un attiecīgi tika arī rakstīts projekts un celtniecības uzdevumi, kur tika plānotas arī operāciju zāles. Tomēr ne tikai par operāciju zālēm ir stāsts...

Radiatori nevietā

Veselības inspekcija lūgumu izvērtēt Stradiņa slimnīcas A korpusa jaunbūvi un sniegt atzinumu saņēma no būvniecības firmas - būvfirmu apvienības SBRE, kas ceļ slimnīcas jauno korpusu. Inspektori pamatā vērtēja jaunbūves atbilstību higiēnas prasībām, proti, vai slimnīcas telpas atbilst ārstniecības iestāžu higiēniskā un pretepidēmiskā režīma pamatprasībām. Pēc ēkas apskates Veselības inspekcijas darbinieki sagatavoja atzinumu, kurā norādītas neatbilstības prasībām, kuras neievērojot var negatīvi ietekmēt pacientu un darbinieku veselību un kas ir pretrunā ar noteikumiem. Veselības inspekcija raksturo, kādas būtiskas neatbilstības konstatētas jaunbūvē: atsevišķām telpām nav pabeigta iekšējā apdare, nepabeigta durvju bloku montāža, telpas nav sagatavotas rentgena tehnoloģiskās iekārtas montāžai un darbības organizēšanai, tāpat arī atsevišķi risinājumi - logu konstrukcijām, apkures radiatoriem un elektrosadales skapju atrašanās vietai - neatbilst jaunbūves tehniskajam projektam, kas var radīt risku infekcijas slimību izplatībai. Higiēnas novērtēšanas un monitoringa nodaļas vadītāja Olga Saganoviča kā piemēru nosauc radiatorus, kuri noteiktās telpās novietoti nepareizi un apgrūtina uzkopšanu, kas slimnīcā ir ļoti būtiski, lai pasargātu no infekciju izplatības. Veselības inspekcija izsniedza atzinumu ar negatīvu slēdzienu, jo iebilst pret jaunbūves nodošanu ekspluatācijā, un ir devusi rekomendācijas neatbilstību novēršanai, lai tiktu ievērotas higiēnas prasības.

Stradiņa slimnīca šo atzinumu saņēmusi tikai ceturtdienas rītā, vēlāk, nekā to uzzinājusi sabiedrība. «Mēs vēlētos tikties ar inspekcijas pārstāvjiem, jo mums ir daudz jautājumu,» saka J. Komisārs no Stradiņa slimnīcas, «no vienas puses, atzinumu, iespējams, prasījām pāragri, jo patiešām celtniecības darbi nav pabeigti, bet, no otras puses, tagad zinām visas iebildes, trūkumus un varam tos laikus novērst. Redzam, ka ir jautājumi, kur notikusi nesaprašanās, projekta dokumentācija ir traktēta citādi, nekā mēs to redzam.» Uz jautājumu, vai ēkas funkcionalitāti nebija iespējams pārrunāt, inspicējot slimnīcu, J. Komisārs atbild: inspekcijas pārstāvji jauno ēku izstaigājuši kopā ar celtniekiem, slimnīcas pārstāvji nav pieaicināti.

Pārāk plānas sienas rentgenam

Bez Veselības inspekcijas pozitīva atzinuma Stradiņa slimnīcas jauno kārtu nodot nevar. Taču šis process jau ir pamatīgi aizkavējies - rudenī ēkai jau bija jābūt nodotai. Neraugoties uz dažādiem viedokļiem, kas un kā nav pabeigts vai nepareizi izvietots, ir lietas, kuras arī slimnīca atzīst: ir problēmas. Viena no tām ir radioloģisko izmeklējumu telpas. J. Komisārs stāsta, ka tās izbūvētas atbilstoši projektam, bet jau sākotnēji nepareizi ieplānots sienu biezums, sienas un durvis, kas satur svinu, aizsargājot no starojuma, ir pārāk plānas pie tā iekārtu izvietojuma, kas plānots. «Sākotnēji slimnīca ir kļūdījusies, sagatavojot projektu un iepirkumu, taču tas noticis jau 2011. gadā, diemžēl šajā laikā mainījusies projektu vadība, būvuzraugi no slimnīcas puses...» problēmu J. Komisārs nenoliedz. Tagad visi kopā domās, kā šo tehnisko problēmu atrisināt, lai telpas būtu drošas visiem.

Kā paskatās

Par operāciju telpām notikusi nesaprašanās, jo tādas jaunā korpusa pirmajā kārtā nav plānotas. To saka gan celtnieki, gan Stradiņa slimnīca. Dienas stacionāra ietvaros būs ķirurģisko manipulāciju telpas. Radiatori, par ko izskanējušas bažas, esot piestiprināti attiecīgā augstumā no grīdas, tikai inspekcijai nepatīk, kā tie piestiprināti. «Pārrunās ar inspekciju vēlamies saprast, kas mums jāizdara, lai varētu jaunajā ēkā darīt to, ko esam iecerējuši,» saka J. Komisārs.

Būvnieki SBRE uzskata: konstatētās problēmas nav attiecināmas uz būvnieku darbu, jo viss izprojektēts tā, kā saskaņots ar slimnīcu, piemēram, projektā noteikts, ka tās nebūs operāciju telpas, un tādas nav izbūvētas.