Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Skandāliņš armijā: jaunajām triecienšautenēm lūst laides

Aizsardzības ministrija saskaitījusi, ka tikai 57 šautenēm salūzusi laide. Tātad ierocis nemaz nav slikts. Pēc garām diskusijām un citās valstīs notikušu skandālu komentēšanas Nacionālie Bruņotie spēki martā nolēma, ka turpinās savus karavīrus un zemessargus apbruņot ar vācu kompānijas Heckler & Koch ražotajām triecienšautenēm G36. © Publicitātes foto: Normunds MEŽIŅŠ, Jaunsardzes un informācijas centrs

Aizsardzības ministrija saskaitījusi, ka tikai 57 šautenēm salūzusi laide. Tātad ierocis nemaz nav slikts. Pēc garām diskusijām un citās valstīs notikušu skandālu komentēšanas Nacionālie bruņotie spēki martā nolēma, ka turpinās savus karavīrus un zemessargus apbruņot ar vācu kompānijas Heckler & Koch ražotajām triecienšautenēm G36.

Ministrija uzsver, ka šajā gadījumā nav runa par iepirktu brāķi, jo pie vainas visos gadījumos bijuši ekstrēmi apstākļi vai pašu lietotāju neuzmanīga rīcība. Kā ziņo preses dienests: «Tikai nelielai daļai no Nacionālo bruņoto spēku bruņojumā esošo triecienšauteņu bija problēma, ka salūst vai tiek bojātas laides. Gadījumi, kad tikušas bojātas laides, nav saistīti ar nekvalitatīvām triecienšautenēm, bet gan ar cilvēcisko faktoru, veicot taktiskos uzdevumus.»

Cilvēciskais faktors

Viena no galvenajām šā ieroča priekšrocībām ir mazais svars, kas panākts uz plašā plastmasas izmantojuma rēķina. Gan laide, kas paredzēta šāviena atsitiena pārnešanai uz plecu, gan pastobrs, gan aptveres ir no plastmasas. Rezultātā ierocis ir pāris kilogramus vieglāks nekā mūsu armijā lietotās zviedru dāvinātās triecienšautenes AK4. Taču arī trauslāks. Temperatūrā, kas zemāka par nulli, plastmasai ir tendence sacietēt. Ja plastmasa laba, tas notiek tikai ekstrēmākās temperatūrās. No ministrijas skaidrojuma izriet, ka materiāla īpatnības šajā gadījumā nav pie vainas un ieroču bojājumi tiek operatīvi novērsti:

«Tikai 57 no Nacionālo bruņoto spēku bruņojumā esošajām triecienšautenēm salūza vai tika bojāta laide. Visas bojātās laides ir salabotas. Laižu bojājuma gadījumi nav saistīti ar triecienšauteņu kvalitāti. Tas nav nekas neparasts, ka, ieroci izmantojot taktisko uzdevumu izpildē, tam var rasties bojājumi.»

Cilvēciskais faktors nozīmē, ka ierocim, piemēram, kaut kas smags tiek uzmests virsū vai pāri pārbrauc kāpurķēde. Attiecīgi pretenzijas ražotājam un piegādātājam netiek izvirzītas.

Svars, ātrums, precizitāte

Par citām problēmām ar ieroci ziņots netiek. Ja nu vienīgi, aizmirstot izslēgt elektronisko tēmēkli, baterija, kas paredzēta teju mūža lietošanai, bezjēdzīgi iztukšojas, mērķējot ieroču piramīdu griestos.

Tikmēr tādas problēmas un pretenzijas kā Vācijā ar šo ieroci nav konstatētas. Jāatgādina, tur lielais skandāls sākās pēc valdības paziņojuma, ka ierocis neatbilst prasībai - pēc 150 šāvieniem 12 minūtēs ieroča precizitāte būs tāda, ka tas trāpīs arī ļoti mazam mērķim ar vairāk nekā 90% precizitātes garantiju. Taču triecienšautene nav ložmetējs, tik intensīvi šaujot, stobrs sakarst un precizitāte samazinās. Ja gribētu panākt labāku dzesēšanu, tad plastmasas detaļas nāktos aizstāt ar metālu, kas dzesējas labāk. Taču tad savukārt pieaugtu ieroča svars. Šīs tehniskās nianses militārajam portālam sargs.lv skaidroja Heckler & Koch izpilddirektors Nikola Marinelli. Viņš arī pastāstīja, ka G36 tiek izmantots 35 valstīs un iepriekšējos gados nekādu problēmu nav bijis. Publiskās diskusijas sākušās tikai pēc tam, kad Vācijas Aizsardzības ministrija ierocim no jauna izvirzīja augstākminētās prasības.

NATO standarts

Tikmēr arī Latvija G36 atzīst par labu esam. Pavasarī NBS komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube tikās ar Vācijas Bruņoto spēku vadību, konsultējās arī ar citu valstu ekspertiem. Bundesvērs apliecināja, ka turpinās izmantot šīs triecienšautenes. Tad arī Latvijas armijas vadība nolēma, ka G36 paliks bruņojumā.

Aizsardzības ministrijas mājaslapā atrodama informācija par līdzšinējo Latvijas pieredzi šī ieroča izmantošanā. «Nacionālie bruņotie spēki triecienšautenes G36 lieto kopš 2006. gada, tostarp arī starptautiskajā operācijā Afganistānā, un līdz šim nav konstatētas būtiskas sūdzības.

Ierocis ir lietots gan aukstos, gan mitros klimatiskos apstākļos Latvijā, kā arī karstos klimatiskos apstākļos starptautisko operāciju rajonos Āzijā un Āfrikā. Konstatētas vien maznozīmīgas tehniskas problēmas, piemēram, ieroča plastmasas laides bojāšanās, triecienšauteni izmantojot aukstos klimatiskos apstākļos. Ar G36 ir apbruņoti regulāro spēku vienību karavīri. Tuvākajos gados ir plānots iepirkt un ar G36 apbruņot arī Zemessardzes vienības, nomainot novecojušās triecienšautenes AK4, tādējādi gan regulāro spēku, gan Zemessardzes vienības tiktu apbruņotas ar viena veida ieroci.»

Pāreja uz NATO standarta ieročiem, tostarp G36, iepriekš solīta arī robežsargiem un policijai. Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā gan atrodama informācija, ka pēdējā lielajā iepirkumā iekšlietu iestāžu vajadzībām par nepilnu miljonu eiro iepirkts cits Heckler & Koch ražojums - deviņu milimetru mašīnpistole H&K MP5A5.