Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Vai birokrātija "neapēdīs" piena maisījumus?

© Rūta KALMUKA, F64 Photo Agency

Veselības ministrija apņēmusies no nākamā gada apmaksāt piena maisījumus mazuļiem, kuri dzimuši sievietēm ar HIV. Tas būtiski samazina risku bērnam inficēties ar vīrusu. Līdz šim piena maisījumus par ziedojumiem sabiedriskā kārtā nodrošināja biedrība Agihas, kas vairākus gadus cīnījās, lai valsts uzņemas rūpes par bērniem.

Lai izslēgtu iespēju, ka mazulis inficēsies ar HIV, mātēm neiesaka bērnus barot ar savu pienu. Agihas uzsver, ka mātes piena aizstājēji reāli samazina inficēšanas gadījumu skaitu.

Šogad pieciem bērniem HIV

Pagājušajā gadā HIV atklāja 129 sievietēm, šāgada desmit mēnešos - 90 sievietēm, tās ir gados jaunas sievietes, kurām var būt bērni. Gadā aptuveni 70 - 80 sievietēm, kurām ir HIV, dzimst mazuļi, tāpēc ir svarīgi aizsargāt bērnus no šīs infekcijas. Vispirms tā ir antiretrovirālā terapija sievietei, kas samazina vīrusa slodzi organismā, otrkārt, dzemdības ar ķeizargriezienu, lai pasargātu mazuli no saskares ar mātes asinīm, un, treškārt, tas ir mātes piena aizstājējs - piena maisījums. Eiropā praktiski visās valstīs to mazuļiem nodrošina valsts, saprotot, ka tas ir reāls veids, kā pasargāt bērnu no inficēšanās. Jāsaprot, ka bērnam, ja viņš inficējas ar HIV, ko mūsdienās uzskata par hronisku saslimšanu, ārstēšanās būs vajadzīga visu mūžu.

Kāda ir situācija Latvijā? Latvijā diemžēl joprojām dzimst bērni ar HIV. Latvijā pašlaik ir 71 bērns, kas inficējies ar HIV no mātes, pieci mazuļi ar HIV piedzimuši šogad. Tik liels HIV inficētu bērnu skaits nav nevienā Eiropas Savienības valstī. Taču vēl lielāks ir skaits to sieviešu ar HIV, kuras laiž pasaulē veselus bērnus un tāpēc jo īpaši svarīgi šos mazuļus pasargāt no HIV. Pēc Agihas sniegtās informācijas, 2015. gadā 73 sievietēm ar HIV piedzima 75 bērni, kuriem ir jānodrošina piena aizstājējs, proti, tie ir mazuļi, kuri nav inficējušies no mātes. Šogad mazuļu skaits arī varētu būt līdzīgs.

Lai pasargātu mazuli

Agihas valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks Neatkarīgajai stāsta: lai zīdaiņi neinficētos ar HIV, ļoti svarīga ir HIV profilakse - pirmkārt, lai sieviete, kurai ir HIV, laikus vērstos pie ārsta, saņemtu ārstēšanu un lai pasargātu bērnu no infekcijas. Taču arī tālākais ir būtisks, un tas attiecas uz mazuļu ēdināšanu. Biedrības īstenotais projekts paredz palīdzību 70 jaundzimušajiem, šogad, pēc Agihas datiem, piedzimis 61 bērns HIV inficētai mātei (noteikti pašlaik skaitlis ir jau lielāks). Grūtniecēm, kurām ir HIV, tiek nodrošināta ārstēšana, lai bērns neinficētos, viņam piedzimstot, arī valsts apmaksā zāles, taču ir viena nianse, par ko valsts līdz šim nebija padomājusi. Mātes nedrīkst dot bērniem savu pienu, lai viņi neinficētos ar HIV. Projektu Mazulītis nav vainīgs… biedrība organizē jau otro gadu, saprotot reālo situāciju - ja mātēm nenodrošina piena aizstājēju, pastāv risks, ka mazulis inficēsies ar mātes pienu. Ja sākotnēji piena maisījumus saņēma tikai Rīgas Dzemdību namā dzemdējošās sievietes, šogad tās ir jaunās mammas, kuras dzemdējušas arī Liepājā, Ventspilī, Kuldīgā, Tukumā, Valmierā un Jēkabpilī. Šogad kopā tiks izdalīti 3340 iepakojumi piena maisījumu.

Agihas, saprotot, ka ne katru gadu būs ziedojumi piena maisījumu iegādei, vairākkārt vērsās Veselības ministrijā ar lūgumu no valsts budžeta finansēt piena maisījumu iegādi. Tas izmaksātu ap 30 000 eiro. Šogad īsi pirms HIV dienas no Veselības ministrijas saņemta pozitīva atbilde - no 2017. gada aprīļa valsts finansēs šo projektu. Pagaidām gan ministrijā vēl nevar pateikt, kā noritēs piena maisījumu finansēšana, iegāde, bet, visticamāk, ar Nacionālā veselības dienesta un Rīgas Austrumu slimnīcas starpniecību, jo tās stacionārs ir Latvijas Infektoloģijas slimnīca, kurā sievietes un bērni dodas uz regulārām pārbaudēm.

Ko ēdīs četrus mēnešus?

Sākotnēji biedrība bijusi gandarīta par valsts lēmumu, taču diemžēl prieku aizēno neizdarība un vilcināšanās. Divus gadus biedrība strādā pie šī projekta, kas jau ir pieņemts ārstu vidū, un par to zina ģimenes, arī sociālie darbinieki, ar kuriem ikdienā nācies risināt daudzus sarežģītus jautājumus par ģimeņu atbildību bērnu ārstēšanā. «Mēs bažījamies, vai birokrātiskie šķēršļi, kas saistīti ar iepirkumiem, noteikumiem un standartiem, nenokaus projektu un visu labo ideju kopumā,» uztraukts ir A. Veiķenieks. Turklāt nākamā gada sākumam finansējums nemaz nav paredzēts? Kas notiks ar tiem bērniem, kuriem piena maisījumu vajadzēs janvārī, februārī? Pasaules AIDS dienā Agihas rīkoja labdarības koncertu, kurā klausītāji saziedoja 466,66 eiro. «Šie līdzekļi bija plānoti jaunas iniciatīvas uzsākšanai un sasāpējušas problēmas risināšanai, bet acīmredzot tos nāksies novirzīt Mazulis nav vainīgs… turpināšanai, lai lāpītu valsts smagnējo (ne)rīcību,» pārdomās dalās A. Veiķenieks.

***

VIEDOKLIS

Ilze Kreicberga,

Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja:

- HIV infekcija jau sen vairs nav slimība, kas skar tikai kādu noteiktu sabiedrības slāni, ar to inficējas arī izglītotas un nodarbinātas sievietes. Sievietēm vajadzētu saprast, ka terapija var ļoti mainīt iznākumu. Mums ir pat bijuši klīniski ļoti grūti gadījumi, kas beidzās labi - bērns piedzima vesels. Pati par sevi HIV infekcija nerada daudzus papildu riskus grūtniecībai, un tā var noritēt pilnīgi normāli. Tikai jārēķinās, ka maksimāli pasargāt no HIV gaidāmo mazuli var, vienīgi lietojot speciālus medikamentus un ievērojot ārsta teikto. Tāpat sievietei jābūt gatavai ķeizargrieziena operācijai, lai izslēgtu vēl vienu būtisku risku inficēt bērnu. Parasti to nozīmē 37.-38. grūtniecības nedēļā. Trešais svarīgākais nosacījums, kā pasargāt savu bērnu no HIV infekcijas, ir zīdīšana - visām HIV pozitīvām mammām iesaka bērniņu barot ar mākslīgā piena maisījumu, jo krūts piens ir vēl viens infekcijas avots. Protams, piena maisījums ir dārgs, un ne katra mamma to var atļauties. Par laimi, pēdējos pāris gadus mums ir laba sadarbība ar HIV un AIDS inficēto cilvēku atbalsta grupu Agihas, kuri speciāla projekta ietvaros palīdzēja šīm māmiņām saņemt piena maisījumu pakas bez maksas.