Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ministrs biedē presi ar kriminālprocesiem

© F64

Saistībā ar publikāciju par iespējamo interešu konfliktu viņa birojā tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs mēģinājis atcelt vārda brīvību – pirms žurnālists uzrakstījis rakstu un laikraksts to publicējis, draudējis viņam ar kriminālprocesu. Ministrs arī panācis, ka kriminālpolicija pieprasa dažādiem medijiem sniegt ziņas, kurš tajos ievietojis reklāmu izdevumam Losis.

Nacionālajai apvienībai piederīgais tieslietu ministrs dažādos skandālos iekuļas ar neparastu regularitāti. Daļēji par to rūpējas viņa sabiedriski politiskās darbības vērotāji. Kādi anonīmi izdevēji šoruden nodrukāja un bez maksas izplatīja masu informācijas līdzekli Nacionāļi, PIETIEK, uz vāka liekot nosaukumu LOSIS. Izdevumā aprakstītas dažādas ministra aizraušanās, vājības, ainiņas no privātās dzīves, pārkāpumi un arī slavenais skapis dienesta busiņā. Visi šie pastāsti bagātināti ar jautrām fotogrāfijām no ministra profiliem sociālajos tīklos. Ministrs par publikācijām nekavējās vērsties tiesībsargājošajās iestādēs.

Pieprasa atklāt reklāmdevēju

«Mani ar tādiem izdevumiem un līdzīgu rīcību nevar ietekmēt. Tiem, kuri to dara, ir daudz liekas naudas. Skaidrs, ka vakar vērsos tiesībsargājošajās iestādēs ar iesniegumu par neslavas celšanu,» tā 6. septembrī ministra teikto atreferēja LETA. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs apstiprināja, ka vērtēs «humoristisko izdevumu Losis». Nule izrādījies, ka ministram ir izdevies iedarbināt smago artilēriju. Neatkarīgās izdevējs SIA Mediju nams ir saņēmis pieprasījumu no Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes. Tajā uzņēmums tiek aicināts sniegt informāciju, vai Neatkarīgās elektroniskajā versijā (acīmredzot domāts portāls nra.lv) tika reklamēts žurnāls Losis, un, ja tika, lūgts arī paziņot reklāmu ievietojušās personas datus. Neatkarīgajai ir ziņas, ka arī citi mediji ir saņēmuši līdzīgu lūgumu. Taču, ja šajā gadījumā ministrs mediju darbā iejaucas pastarpināti, tad kādā svaigākā ministra aktivitāšu stāstā viņa iejaukšanās ir pavisam tieša. Žurnālists Sandris Točs pirms publikācijas Ēna pār tieslietu ministra biroju laikrakstā Dienas Bizness saņēma ministra zvanu ar brīdinājumu - ja publikācija parādīsies, pret žurnālistu būs kriminālprocess.

Brīdinājuma zvans žurnālistam

Raksta īsais saturs ir šāds. Ministra biroja vadītājas meita ir maksātnespējas administratore, turklāt lietā, ko vairāki respektabli avoti uzskata par klasisku ļaunprātīgas maksātnespējas gadījumu. Kontekstā ar Nacionālās apvienības pasludināto maksātnespējas administrēšanas nozares sakārtošanu tas jau neizskatās labi. Taču šim stāstam esot arī kāda privātas dabas nianse, un tieši par to īsziņā ministram vaicājis žurnālists Sandris Točs. Ministrs reaģējis emocionāli - piezvanījis un pateicis - lai tikai pamēģinot to publicēt, būšot kriminālprocess. Ministra biroja vadītāja Līga Ādamsone Neatkarīgajai stāsta, ka arī viņa saņēmusi šādu īsziņu, un arī gatava vērsties pret S. Toču par goda aizskārumu. Un tieši saistībā ar šo īsziņu saturu ministrs esot brīdinājis par kriminālprocesu, nevis par pašu rakstu. Līdzīgi situāciju skaidro ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs: «No Sandra Toča 11. novembrī plkst. 11.26 tieslietu ministrs saņēma īsziņu ar nepiedienīgu saturu (ministram tā ir arhivēta). Atbildot uz to ar zvanu, tieslietu ministrs informēja žurnālistu arī par atbildību, kāda Latvijas normatīvajos aktos ir paredzēta par neslavas celšanu.»

Tikmēr S. Točs uzskata, ka žurnālistiem draudēt ar kriminālprocesiem saistībā ar viņu profesionālo darbību nedrīkst: «Es to nejautāju ziņkārības dēļ. Es jautāju par interešu konfliktu! Šī situācija ir jāizvērtē.» Par ministra zvanu ir zināms premjeram Mārim Kučinskim. Viņš S. Točam esot atzinis, ka šāda reakcija viņam nešķiet normāla un viņš to pārrunās ar Rasnača kungu.

Vēl gaidāma skaidrošanās

Visticamāk, arī Nacionālās apvienības vadība apspriedīs biedra Dzintara Rasnača rīcību. Neatkarīgā viedokli par šo incidentu vaicāja Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei. Jo īpaši tāpēc, ka viņai bieži labpatīk atgādināt, ka savulaik bijusi žurnāliste, tātad situāciju izprot no abām ierakumu pusēm. Viņa uzsver, ka politiķim jāuztur komunikācija ar sabiedrību un medijiem. Un politiķim nepiedien apvainoties pat tad, ja viņš tiek pārprasts. Taču ir arī jānoskaidro konkrēti fakti. Attiecībā uz ministra saņemto īsziņu Saeimas priekšsēdētājas rīcībā esot biroja skaidrojums, kas atšķiras no žurnālista versijas. Acīmredzot līdzīgs, kādu saņēma Neatkarīgā. «Šī situācija nav tāda, kā to cenšas pasniegt,» secina I. Mūrniece. Tomēr, iespējams, šai lietā tiks viesta lielāka skaidrība. Pirmdienās notiekot partijas valdes sēdes, kur arī ministri informējot par aktualitātēm. «Esmu pārliecināta, ka tieslietu ministrs izskaidros šo incidentu,» saka I. Mūrniece.

Jāatgādina, ka šogad pēc skapja skandāla Dz. Rasnača atbilstība amatam jau tika apšaubīta. Opozīcija iesniedza viņa demisijas pieprasījumu, tomēr tas tika noraidīts, ar piebildi, ka premjers vērtēs ministra darbu. Pašlaik jautājums par Dz. Rasnača atrašanos amatā koalīcijas dienaskārtībā nav aktualizēts, lai gan paša partijas iekšienē viņam ir opozīcija.