Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Rindas medicīnā ārpus saprāta robežām – 8,3 gadi rindā pie ārsta

© http://www.worldwidelearn.com/

Veselības ministrija valdībai sagatavotā ziņojumā vēstīs par mēnešiem garajām rindām uz speciālistu konsultācijām. Pacientu gaidīšanas rindas pie endokrinologa ir astoņi mēneši, pie ginekologa pieci mēneši, pie kardiologa – septiņi mēneši, pie reimatologa – deviņi mēneši. Salīdzinoši īss gaidīšanas laiks ir uz konsultāciju pie sirds ķirurga – divi mēneši – un narkologa – viens mēnesis.

Ar šādiem datiem ministrija plānojusi iepazīstināt valdību, lai paskaidrotu, kur tā plāno novirzīt papildus iedalīto finansējumu. Veselības ministrija paskaidro, ka tai piešķirtais finanšu līdzekļu apmērs atbilstoši likumā par valsts budžetu kārtējam gadam noteiktajam nenodrošina nepieciešamo pieejamības apjomu Latvijas iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanā, ministrija papildus pārdalīto finansējumu - septiņus miljonus eiro - plāno novirzīt trim prioritārām jomām: rindu mazināšanai pie speciālistiem (3,5 miljoni eiro); rindu mazināšanai dienas stacionārā (1,4 miljoni eiro) un stacionārās veselības aprūpes rindu mazināšanai endoprotezēšanā (2,5 miljoni eiro).

Apzinātie dati no dažādām slimnīcām un veselības aprūpes iestādēm ir graujoši, lai gan ne nedzirdēti - par to runā visi. Piemēram, pie endokrinologa, kas aprūpē arī diabēta pacientus, rinda ir gandrīz astoņi mēneši, pie kardiologa vairāk nekā septiņi mēneši, pie reimatologa - vismaz deviņi mēneši, acu ārsta konsultāciju var nākties gaidīt pusgadu, traumatologa ortopēda, arī asinsvadu ķirurga - piecus mēnešus, gastroenterologa - septiņus mēnešus. Arī neirologa palīdzība jāgaida gandrīz sešus mēnešus.

Garas rindas ir arī uz dienas stacionāra pakalpojumiem - operācijām, kuras var veikt, neievietojot pacientu slimnīcā. Visgarākās gaidīšanas rindas dienas stacionārā ķirurģiskajiem pakalpojumiem oftalmoloģijā ir līdz 3000 dienām, tas ir, ne vairāk, ne mazāk kā astoņi gadi. Ne tik garas, bet pietiekami nozīmīgas rindas ir arī hronisko sāpju ārstēšanā - astoņi mēneši, otolaringoloģijā bērniem - seši mēneši, pieaugušajiem - desmit mēneši, gastrointestinālā endoskopija - pusgads. Rindas ir arī uz staru terapiju - 30 dienas (Daugavpils reģionālajā slimnīcā), invazīvo radioloģiju - divi mēneši (Liepājas reģionālajā slimnīcā un Stradiņa slimnīcā).

Ievērojamas rindas gadu gadiem ir uz endoprotezēšanas operācijām - tās, ņemot vērā piešķirto finansējumu, veido pašas slimnīcas. Rindu garums atšķiras, vai operācija nozīmēta kā steidzama ar konsilija lēmumu, vispārējā kārtībā, vai ar pacienta līdzmaksājumu. Rindu garums jebkurā gadījumā ir vairāki gadi - no diviem līdz pat desmit. Visīsākā rinda ir uz gūžas locītavas endoprotezēšanu bez protēzes vērtības un ar 50 procentu apmaksu par operāciju - un arī tad jāgaida gandrīz gads.